Председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер се срещна днес в Будапеща с унгарския премиер и лидер на дясната националистическа партия ФИДЕС Виктор Орбан, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Днешните ми преговори с премиера Орбан бяха конструктивни, но проблемите още не са решени", каза Вебер в Будапеща.

"Предстои да оценим и обсъдим с партиите, членуващи в ЕНП, следващите решения. Ние в ЕНП имаме ясни основополагащи ценности и те не подлежат на преговори, така че трябва да бъдат спазвани от всички членки на ЕНП, в това число от ФИДЕС", каза германският политик.

По неофициална информация ЕНП ще обсъди членството на ФИДЕС на 20 март.

Вебер поиска от ФИДЕС незабавно да прекрати кампаниите срещу ЕС, да подкрепи оставането в Будапеща на Централноевропейския университет (ЦЕУ), основан от финансиста либерал Джордж Сорос, и да се извини на останалите политически сили, членуващи в ЕНП.

Лидерът на най-голямата консервативна фракция в ЕП каза, че е опитал да задържи ФИДЕС в групата с предложение да уреди спора с университета. Вебер изтъкна пред журналисти, че е разработил план, съгласно който Мюнхенският технологичен университет, германският автомобилен производител Бе Ем Ве и американски университети ще създадат възможности ЦЕУ да остане в Будапеща.

ЦЕУ съобщи по-рано, че от следващата академична година мести акредитираните си от САЩ програми във Виена, защото унгарското правителство отказа да сключи споразумение, гарантиращо цялата дейност на университета в Унгария.

В страната бяха разлепени плакати, обвиняващи председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Сорос, че заговорничат за унищожаване на европейската цивилизация чрез довеждане на мюсюлмани на континента. Тази кампания предизвика остри реакции в ЕНП, от която се чуха гласове, че ФИДЕС трябва да бъде изключена от партията заради тези плакати.

Унгария превърна враждебното отношение към имиграцията в основен акцент в кампанията си за изборите за Европейски парламент през май, отбеляза Ройтерс.

В петък Орбан заяви, че се надява ФИДЕС да остане в ЕНП. В същото време той иска да постигне "трансформация на ЕНП така, че в нея да има място и за противопоставящи се на имиграцията сили като ФИДЕС".

Самият Орбан обяви, че ако ФИДЕС бъде изключена от ЕНП, първо ще се обърне за възможен нов съюз към Полша, където начело на управляващата партия "Право и справедливост" е неговият единомишленик популист Ярослав Качински, отбеляза Асошиейтед прес. В петък Орбан и полският премиер Матеуш Моравецки ще говорят в Будапеща на честванията по случай унгарската революция от 1848 г. срещу управлението на Хабсбургите. 

Миналата седмица унгарското правителство обяви, че анти-ЕС кампанията ще приключи тази седмица, но настоява, че въпросът с ЦЕУ е "приключен" с оглед на това, че малка част от програмите на университета остават в Унгария.

На снимката: На плакат, разлепен на улица в Будапеща, пише: "Вие също имате право да знаете какво се подготвя да направи Брюксел", като се има предвид, че лидерите на ЕС като Юнкер, подкрепени от Сорос, искат масова миграция в Европа. Върху надписа със спрей някой е написал: "Орбан крадец".