Изключването на партията на унгарския премиер Виктор Орбан "Фидес" от семейството на Европейската народна партия става все по-вероятно. Пред германската преса лидерът на ЕНП Жозеф Дол критикува Орбан за кампанията срещу председателя на Еврокомисията Юнкер. Лидерът на партийната фракция в Европарламента постави три условия, при които "Фидес" ще избегне изключване - извинение, край на негативната кампания и гарантиране на свободите на Централно-европейския университет на Джордж Сорос.

За коментар потърсихме политолога проф. Евгений Дайнов

- Г-н Дайнов, как ще коментирате отварянето на процедура от 12 партии-членки на ЕНП за това "Фидес" на унгарският премиер Виктор Орбан да бъде изключена от групата в ЕП?

- Най-сетне в ЕНП сработи инстинкт за самосъхранение. Ако човек следи речите и интервютата на Орбан ще разбере, че неговите амбиции не свършват с Унгария. Той е убеден, че има капацитета да стане европейски лидер - на една тежко фашизирана десница в лицето на ЕНП. Завиването на ЕНП към крайнодесни позиции, обаче, би обезсилило идейните основания на Обединена Европа и, в крайна сметка, погребало самата християндемокрация. След месеци вътрешни спорове - ту публични, ту скрити от публиката - ЕНП явно реши да не прави подобни завои. А инак от месеци северните партии заплашват, че ако Орбан и Фидес не бъдат изгонени от ЕНП, то те, северните партии, ще напуснат ЕНП.

- Антимигрантските сили да нарастват и да се укрепват християнските ценности - това са позициите на Орбан, а европейските политици искат от него да престане с антиевропейското говорене. Коя според Вас е основната причина за разминаването на унгарския политик и политиката на ЕНП?

- Орбан много бързо се развива в посоката на антисемитизъм и фашизъм. Имигрантите, които в Унгария - към 3000, тук нямат нищо общо. Още преди 5 години той ясно заяви, че отрича основните ценности, записани в Лисабонския договор (и не само там) - правата на човека. И заяви, че вместо върху тях, ще преоснове Унгария върху колективни задължения към "труд, семейство, отечество". Това е точно повторение на лозунгите на различните фашистки и полуфашистки режими отпреди края на Втората световна война. Разминаването с ЕНП е ценностно и доста радикално. Докато ЕНП отстоява основния европейски принцип, този на свободата на индивида, Орбан настоява тази свобода да бъде заменена с принципа на задължения на индивида към някаква колективност. На принципа на свободата противопоставя модела на кошера.

- В същото време "Фидес" и Орбан желаят да останат в ЕНП, за да не се стигне до облагодетелстване на левицата, така ли е или не?

- Според северните партии в ЕНП, докато Орбан е вътре, той дава лош облик на всички християндемократически партии и те губят гласове. Тезата тук е, че при Орбан вън, останалите християндемократически партии ще спечелят допълнителни гласове. Неговата теза е, че ако го изгони, ЕНП ще загуби неговите депутати в Европарламента и няма да има с какво да ги компенсира. Тъй или инак, ЕНП ще губи депутати - или Орбановите, или на северните партии, които ще напуснат, ако той остане. Това, разбира се, е добре дошло не само за левицата в лицето на ПЕС, но и за другите партии в Европарламента, както и за бъдещата група на Макрон в него.

- Прекрачи ли Орбан червената линия на антиевропейска риторика?

- Много отдавна. Но не само в риториката. Моделът му на властване е антиевропейски, путински. Не иде реч само за неговите думи, а за неговите дела.

- Какво е, според Вас, политическото бъдеще на Орбан?

- Ако не го изгонят от ЕНП, той може накрая да й стане лидер, след като я фашизира и половината партии се разбягат. Ако го изгонят - вероятно ще има поведението на побеснял диктатор на дребна балканска държавица, който се зъби на всички наоколо, докато търси агенти на световния империализъм в собствената си страна. Гарантирано е, като се има предвид досегашното му поведение, че колкото по-дълго се протакат преговорите за неговото изключване, толкова по-зъл и арогантен ще става той към останалите в ЕНП. И толкова по-голяма е вероятността наистина да го изгонят в съкратени срокове.