Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова Унгария да не допуска Москва да създава разделения между западните страни, предаде Франс прес, цитирана от БТА. АФП отбеляза, че Унгария е главният съюзник на Русия в ЕС.

"Не трябва да допуснем Путин да създаде разделения между приятели в НАТО", каза Помпейо на съвместна пресконференция в Будапеща с унгарския външен министър Петер Сиярто.

Сиярто в отговор определи като "огромно лицемерие" критиките към Русия от страна на западняците, които иначе си сътрудничат с Москва в енергийната област.

"Хуауей" - трън в очите на САЩ

САЩ ще споделят информацията си за рисковете от ползване на оборудване на китайската телекомуникационна компания "Хуауей" със страни като Унгария, каза Помпейо.

"Ако оборудване на тази компания се намира на едно място с важни американски системи, за нас става по-трудно да си партнираме", отбеляза той.

Помпейо заяви, че ще изтъкне пред унгарския премиер Виктор Орбан и други официални лица, че търгуването с Хуауей е придружено от значителни рискове за сигурността на информацията и опазването на личните данни, които може да поставят под въпрос сътрудничеството със САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Официални представители на САЩ са дълбоко обезпокоени от експанзията на китайската технологична компания в Европа, особено в членки на НАТО като Унгария.

"Те са суверенна нация. Те сами вземат решенията си за тези неща. Важното е да споделим с тях нещата, които знаем за рисковете, които поражда присъствието на Хуауей в техните мрежи - истински рискове за хората им, за загубата на защита на лични данни на хората им, риска Китай ад използва това по начин, който не е в най-добрия интерес на Унгария", заяви Помпейо на журналисти в посолството на САЩ в Будапеща.

Помпейо ще предаде същото послание в Словакия, където ще бъде утре. Оттам той ще замине за Полша за участие в конференция за бъдещето на Близкия изток, в която ще се обсъди положението с Иран. Помпейо ще направи кратки визити и в Белгия и Исландия.

При срещите си Помпейо ще изрази американските притеснения за нарастването на влиянието на Китай и Русия в Централна Европа.

Ще излезе ли наяве истината за убийството на Кашоги

Правителството на САЩ ще продължи да разследва убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, заяви в Будапеща Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс.

"Америка не прикрива убийство", каза той и добави, че САЩ ще предприемат още действия за търсене на отговорност от замесените в смъртта на Хашоги.

Работещият в САЩ саудитски журналист бе убит в саудитското консулство в Истанбул през октомври. Саудитска Арабия първоначално отрече смъртта му, но впоследствие потвърди, че нейни агенти са го убили. Рияд обаче отрича заповедта за убийството да е била дадена от най-високо държавно ниво.