Бившият сътрудник на френския президент Еманюел Макрон - Александър Бенала, изопачава фактите, за да си отмъсти за уволнението, заяви днес в интервю за телевизия Бе Еф Ем представител на Елисейския дворец, цитиран от ТАСС.

В публикувано тази нощ интервю за информационния сайт Медиапарт (Mediapart) Бенала заяви, че след уволнението си през юли е продължил да контактува редовно с Макрон, обсъждайки с него положението с демонстрациите на "жълтите жилетки" и въпроси на сигурността.

Бенала посочи, че пази на мобилния си телефон кореспонденцията с френския президент в приложението "Телеграм", въпреки че по-рано Макрон увери, че е престанал да общува с Бенала след уволнението му.

Прокуратурата на Париж започна в събота по искане на френското външно министерство предварително разследване за това дали Бенала е продължил незаконно да използва дипломатическите си паспорти, след като е бил уволнен. У властите възникнаха съмнения, че Бенала не е изпълнил задължението си да върне паспортите и е продължил да ги използва при пътувания в чужбина с цел да се представя за длъжностно лице и да предлага услуги в качеството си на официален представител на Франция. Бенала нарече обвиненията клевета.

В интервюто за Медиапарт Бенала заяви, че в началото на октомври служител на Елисейския дворец му е върнал дипломатическите паспорти и други документи с условието да не прави глупости. Бенала разкри, че е посетил десетки страни с върнатите паспорти.

Министерството на европейските въпроси и външните работи на Франция също определи думите на Александър Бенала в даденото от него интервю като лъжа. Министерството посочи, че през юли е започнало процедура по анулиране посредством електронната система на ведомството на документите на Бенала, която е била неуспешна по чисто технически причини

Елисейският дворец през август отстрани Бенала от длъжността му на сътрудник на президента по въпросите на сигурността във връзка с обвиненията срещу него за нанесен побой на участници в демонстрацията за 1 май тази година в Париж, за което в настоящия момент срещу Бенала се водят три отделни разследвания, отбелязва ТАСС.