Депутатите от Националното събрание на Франция не подкрепиха и второто предложение за гласуване на недоверие на управляващите заради аферата "Бенала", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Скандалът избухна, след като медии публикуваха кадри на сътрудник и охранител, близък до Макрон да бие протестиращи. Александър Бенала вече бе уволнен и дори изключен от партията на Макрон, в която членувал.

За да мине вотът бяха нужни 289 депутатски гласа. Партията на президента Еманюел Макрон и нейните коалиционни партньори не са под заплаха, защото разполагат с 358 от 577-те депутатски места.

За второто предложение, внесено от френските комунисти, социалисти и движението Непокорна Франция, гласуваха само 74 депутати. Необходими бяха 289 гласа, за да бъде прокарано предложението.

По-рано тази вечер в парламента не мина и предложението на десницата.

Националното събрание на Франция отхвърли първото от двете предложения за гласуване на недоверие на управляващите заради аферата "Бенала".

Предложението бе на дясната опозиция - партия Републиканците. То бе подкрепено от 143 депутати. Зад него застанаха освен депутати от Републиканците и депутати от други партии като Национален съюз на Марин Льо Пен, Френската комунистическа партия, движението Непокорна Франция. Социалистите се въздържаха от подкрепа за тази инициатива.