В окото на политическата буря във Франция заради аферата около Александър Бенала, президентът Еманюел Макрон най-накрая зае позиция и обяви, че само той носи отговорност за скандала.


От близо седмица опозиция и гражданско общество настояваха държавния глава да проговори за това как негов телохранител е пребил протестиращ гражданин. Макрон заяви във вторник, че единствено той носи отговорност за действията на Александър Бенала, който преоблечен като полицай, нападна участници в първомайска демонстрация. Във френските медии дори се появи информация, че в Елисейския дворец са знаели за скандала от месеци и са прикривали случая.

"Инцидентът създаде почва за политическо напрежение в страната и остри нападки срещу президента. Търсят виновник. Единственият отговорен съм аз. Заставам пред вас. Който има желание да заповяда", каза френският държавен глава пред местна телевизия, цитиран от ТВ Европа.

Скандалът с охранителя на Макрон стигна дори до призиви за сваляне на правителството. Мълчанието на президента доведе и до спад на популярността му до 32% - най-ниският резултат от септември 2017 г. насам.

Случаят с бившия член на кабинета на президента Макрон - Александър Бенала, който бе заснет да бие демонстранти през май, е индивидуално провинение, а не държавен въпрос, заяви френският премиер Едуар Филип по-рано.

Припомняме, че на демонстрация по случай празника на труда 1 май Бенала е присъствал като наблюдател, но е носил полицейски обозначения. Той е бил заснет да удря демонстранти и едва след публикуването на кадрите бе уволнен от Елисейския дворец, а прокуратурата започна разследване.