Асандж настоя САЩ да престанат да заплашват Уикилийкс – сайта, който през 2010 г. разгласи хиляди американски дипломатически телеграми, някои от които поставиха в затруднено положение редица правителства.

"Призовавам президентът Обама да направи правилното нещо, Съединените щати трябва да се откажат от лова на вещици, насочен срещу Уикилийкс", каза Джулиан Асандж.

Асандж говори десетина минути над главите на британските полицаи, които искат да го арестуват, след което влезе в посолството.

Не трябва да има повече глупаво говорене за преследване на която и да било медийна организация, било това Уикилийкс или Ню Йорк Таймс", каза Асандж.

"Американската война срещу изобличителите трябва да спре", допълни той. Асандж благодари на Еквадор, на президента на страната Рафаел Кореа и изброи редица други латиноамерикански държави, които го подкрепиха през последните дни.

Основателят на Уикилийкс призова и за освобождаването на редник Брадли Манинг, за когото се предполага, че е предоставил на скандалния сайт стотиците хиляди секретни военни документи на САЩ. "Докато Уикилийкс е застрашен, застрашени са и свободата на изразяване и здравето на обществата ни", каза още Асандж. "Трябва да използваме тази инерция, за да покажем избора, който стои пред правителството на САЩ - дали ще се върнат към революционните ценности, на които се основават, или ще залитнат към пропастта и ще завлекат всички нас към един опасен и репресивен свят, където журналистите мълчат от страх от преследване, а гражданите трябва да шепнат в тъмното", допълни той.

Асандж се появи много елегантен – синя риза и връзка в цвят бордо на мотиви - сресан, прясно обръснат и загорял - описва го АФП, като добавя, че за да го слушат пред еквадорското посолство се били събрали стотици хора – както активисти, така и обикновени зяпачи.

Швеция настоява 41-годишният австралиец да й бъде предаден, за да бъде разпитан по обвинения за изнасилване и сексуално посегателство, отправени срещу него от две жени. Той обаче се опасява, че Стокхолм може след това да го екстрадира в САЩ, където да бъде обвинен в шпионаж, за което рискува смъртно наказание.

По-рано днес групата Боливарски съюз за Америките (Еквадор, Куба, Венецуела и Никарагуа) заплаши със "сериозни последици", ако британската полиция влезе в посолството на Еквадор в Лондон, за да арестува Джулиан Асандж.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг вече отрече съществуването на заплаха за щурм на посолството и поясни, че разрешаването на аферата Асандж може да отнеме значително време.

Междувременно стана ясно, че основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж е отказал предложенията за помощ на австралийското консулство в Лондон. Служители на консулската служба "осем пъти" са влизали в контакт с представители на еквадорското посолство, където се укрива Асандж. Той е благодарил за предлаганата помощ, но никога не я е приел, съобщи БГНЕС.

От средата на юни основателят на сайта Уикилийкс се намира в посолството на Еквадор в Лондон. Той поиска политическо убежище в латиноамериканската страна, защото се страхува, че може да бъде екстрадиран в Швеция, където е обвинен в сексуално посегателство и изнасилване. На свой ред властите в Стокхолм могат да го предадат на САЩ, където той ще бъде разследван за изтичането на секретната информация, публикувана от неговия сайт.

Лондон даде ясно да се разбере, че няма да допусне заминаването на Асандж за Еквадор. Британските власти се позоваха на своето законодателство, което им позволява да отнемат дипломатическия статут на сгради, ако те не се използват по предназначение. Официално Кито е уведомено за позицията на Лондон.

Въпреки британската позиция властите в Еквадор решиха да предоставят политическо убежище на Асандж.