Досегашният шеф на полицейския отряд, охраняващ сградата на Конгреса във Вашингтон, каза, че опитите му да повика Националната гвардия на помощ при щурма на привържениците на Доналд Тръмп са били спъвани от служителите по сигурността на Камарата на представителите и на Сената. Това противоречи на твърденията на други служители, според които полицейският отряд не е искал такава помощ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бившият вече шеф на отряда Стивън Сънд каза пред в. "Вашингтон пост", че неговите началници са проявили неохота да предприемат формални стъпки да бъде повикана Националната гвардия, макар че полицейското разузнаване е имало сведения, че множеството, събрало се на протестен митинг срещу изборното поражение на Доналд Тръмп, се е очаквало да бъде много по-голяма, отколкото при предишни демонстрации.

Сънд каза пред вестника, че е поискал от шефовете по сигурността на двете камари на Конгреса разрешение да постави в готовност Националната гвардия в случай, че му бъде необходима спешна подкрепа, но те му отказали.

Помощник-министърът на отбраната по въпросите на вътрешната сигурност Кенет Рапуано каза миналата седмица, че Пентагонът е бил във връзка с полицейския отряд на Капитолия и му било казано, че няма да е необходима помощ от Националната гвардия.

Сънд, който ще сдаде поста на 16 януари, след като председателката на Камарата Нанси Пелоси настоя за оставката му, каза, че неговото искане за помощ е било отхвърлено шест пъти.

"Ако беше дошла Националната гвардия, ние можехме да държим нападателите по-дълго време на дистанция, докато пристигнат повече полицаи от други служби", казва той в интервюто за "Вашингтон пост". Сънд непрекъснато казвал на по-висшестоящите, че "положението е критично", добавя вестникът и припомня, че при нападението срещу Капитолия загинаха пет души, включително и един от охраняващите го полицаи.

В същото време кметът на Вашингтон Мюриел Баузър иска да бъде засилена сигурността преди церемонията по встъпване в длъжност на избрания президент Джо Байдън, след като Капитолия бе щурмуван от привърженици на Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Определено смятам, че встъпването в длъжност на 46-ия президент на 20 януари ще изисква доста по-различен подход, отколкото при предишни церемонии предвид хаоса, ранените и загиналите вследствие на посегателството срещу американския Конгрес, написа Баузър в писмо до изпълняващия длъжността министър на вътрешната сигурност Чад Улф.

Баузър се позова на "нови заплахи от актове на вътрешен тероризъм" и поиска периодът на повишена сигурност да продължи от днес до 24 януари и Капитолия да бъде включен в периметъра за сигурност. Кметът настоя всички молби за провеждане на демонстрации по време на този период да бъдат отхвърляни.