Избраният президент на САЩ Джо Байдън номинира Катлийн Хикс за заместник-министър на отбраната. Ако номинацията й бъде потвърдена от Сената, за първи път жена ще заема пост номер две в Пентагона, предадоха световните агенции.

Катлийн Хикс ръководи преходния екип на Байдън в Министерството на отбраната, където е работила и по време на администрацията на Барак Обама.  В тази роля Хикс беше отговорна за консултирането на заместник-министъра на отбраната за политика и министъра на отбраната по националната отбранителна политика и стратегия на САЩ. Хикс е служил и като заместник-министър на отбраната за стратегия, планове и сили. Преди да се върне отново в Пентагона, тя е лира сътрудник на Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

Колин Кал, който е бил съветник по националната сигурност на Байдън, когато е бил вицепрезидент, е кандидатът на Байдън за заместник-министър на отбраната за политика. Преди това е бил заместник-помощник на министъра на отбраната за Близкия изток. Той е стратегически съветник в Център Пен-Байдън за дипломация и глобален ангажимент, съдиректор на Центъра за международна сигурност и сътрудничество, старши сътрудник на Стивън С. Хази в Института за международни изследвания на Фрийман Спогли и професор по политически науки в Станфордския университет, според преходния екип на Байдън.

"Тези уважавани, опитни граждански лидери ще помогнат да ръководят Министерството на отбраната с почтеност и решителност, да защитят живота и интересите на американския народ и да гарантират, че изпълняваме най-святото си задължение: да оборудваме и защитаваме онези, които служат на страната ни, и да се грижат за тях и техните семейства както по време, така и след службата им", каза Байдън в изявление.

Новоизбраният президент продължи: "Д-р Кат Хикс и д-р Колин Кал имат богат опит и проверени в кризисни решения, необходими за справяне с предизвикателствата, с които се сблъскваме днес, и с всички онези, с които може да се изправим утре. Те ще бъдат доверени партньори за мен, избраният вицепрезидент и номинираният за секретар Остин - както и за нашия специален граждански и военен екип - докато работим за възстановяване на отговорното американско лидерство на световната сцена. "

Хикс и Кал се присъединяват към пенсионирания генерал от армията Лойд Остин, кандидатът на Байдън за министър на отбраната, който ръководеше американски сили в Близкия изток по време на президента Барак Обама. Тази номинация също бе определена като историческа. Ако бъде одобрен от Конгреса, генерал Остин ще стане първият чернокож министър на отбраната на Съединените щати.

Освен приемствеността от администрацията на Барак Обама, на когото Байдън беше вицепрезидент, прави впечатление големият дял на жените на ключови постове, което отличава избрания президент от неговия предшественик.

"В женски ръце" се очертава да бъдат националната сигурност, разузнаването, отбраната и финансите. За някои от тези департаменти (министерства) това е исторически прецедент.

Линда Томас-Грийнфийлд, бивш посланик на САЩ, пък е номинирана за позицията посланик на държавата в ООН.

Избраният за президент на САЩ назначи и само жени в своя екип за комуникации в Белия дом. Това според кабинета му се случва за пръв път в историята на страната.

Миналия месец Байдън номира за министър на вътрешната сигурност родения в Куба Алехандро Майоркас, който пък ще бъде първият латинос, който би оглавил ведомството.