Избраният за президент на САЩ Джо Байдън публично се ваксинира срещу Covid-19, предадоха Ройтерс, Асошиейтед прес и Франс прес.

На Байдън бе инжектирана доза от ваксината на компания "Пфайзер", като процесът бе предаван на живо от американски телевизии. Избраният за президент на САЩ демократ бе ваксиниран в болница в Нюарк, щата Делауер.

"Готов съм!", заяви той на сестрата, след като нави ръкава си в очакване да получи ваксината.

78-годишният Джо Байдън носеше защитна маска по време на процедурата и благодари на персонала на клиниката. Веднага след това, той призова хората да направят същото и каза, че няма нищо, от което да се притесняват. 

Джо Байдън подчерта, че администрацията на Тръмп заслужава похвала, за това, че е одобрила и осигурила ваксината за американците.

Новоизбраният държавен глава, който ще встъпи в длъжност след месец, определи лекарите като герои в борбата с коронавируса.

"Надявам се хората да се вслушат в експертите за нуждата да се спазват мерките - да се носи маска, да се спазва социална дистанция и при възможност - да не се пътува", заяви Байдън.

Бъдещата първа дама Джил Байдън също се ваксинира днес срещу Covid-19, съобщи екипът на Джо Байдън. 

Ваксина срещу коронавирус досега си направиха също американският вицепрезидент Майк Пенс и лидерът на републиканците в Сената на американския Конгрес Мич Макконъл.

Водещият американски специалист по инфекциозни заболявания Антъни Фаучи заяви, че хората, заемащи важни държавни постове, трябва да бъдат ваксинирани възможно най-скоро по съображения за сигурност.

Съединените щати са страната с най-много заразени с коронавирус в света. Близо 18 милиона американци се заразиха с вируса. Смъртните случаи от вируса в САЩ са над 318 хиляди, отбелязва ДПА.