След като встъпи в длъжност, новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще накаже Русия заради кибершпионските операции, за които тя е подозирана. Ще бъдат наложени финансови санкции и мерки, които да ограничат възможностите й да предприема и занапред такива хакерски атаки. Това заяви началникът на канцеларията на бъдещия президент Рон Клайн, цитиран от Асошиейтед прес.

"Тези, които са отговорни за хакерските атаки, ще понесат последствията за тях, - каза Клайн по телевизия Си Би Ес. - Не става дума само за санкции, а и за мерки, които ще свият рязко капацитета на чуждите хакери за подобни действия в бъдеще."

В съвместно изявление в сряда на Националното разузнаване на САЩ, на ФБР и на Агенцията по осигуряване на инфраструктурната и кибернетичната сигурност бе посочено, че е регистрирана сериозна атака срещу компютърни мрежи на федералното правителство, допълва БТА.

В интервю в петък държавният секретар Майк Помпейо обвини Русия за новата кибератака. Президентът Доналд Тръмп каза в събота, че медиите преувеличават мащабите на случилото се, заради което бе критикуван, че си затваря очите, когато става дума за Москва.

Преди ден Ройтерс, като се позова на неназовани източници, съобщи, че съветниците на Байдън обсъждат възможността за въвеждане на санкции срещу Русия, както и за нанасяне на щети на руските компютърни системи заради кибератаката срещу американски правителствени учреждения, която се приписва на Русия. Според същите източници водените от съветниците на Байдън дискусии по въпроса засега били "теоретически".

След като встъпи в длъжност на 20 януари екипът на Байдън ще уточни плана си за действие, като направи преглед и "оценка на всички възможности на САЩ".

Помощниците на Байдън ще се запознаят също така с данните на американското разузнаване, преди да се вземат каквито и да било решения, отбелязва източникът на Ройтерс.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, отхвърли обвиненията в причастност на Москва към такива компютърни атаки и призова американските власти да престанат "голословно да обвиняват руснаците".