Изпълняващият длъжността министър на отбраната Крис Милър разпореди спиране на сътрудничеството на Пентагона за прехода на новоизбрания президент Байдън, съобщи axios.com , цитирайки служители от администрацията.

Ето какво още пише американското издание:

"Зад кулисите: Висш служител на Байдън не знаеше за директивата. Служителите на администрацията оставиха отворена възможността сътрудничеството да се възобнови след празнична пауза. Служителите не бяха сигурни какво е подтикнало действието на Милър, нито дали президентът Тръмп одобрява това.

Защо има значение: Ходът на Милър, който шокира служителите на Пентагона, беше най-голямото "изригване" и израз на недоверие към екипа на Байдън от страна на най-високото ниво на администрацията на Тръмп.

Яростта сред висшите служители от екипа на Байдън в Пентагона ескалира, след като в сряда вечерта Washington Post публикува материал, разкриващ колко пари биха били спестени, ако Байдън спре строителството на граничната стена на Тръмп.

Длъжностни лица на Доналд Тръмп обвиняват изтичането на информация от преходния екип на Байдън...

Какво се случи: Срещите между екипа на президента Тръмп и този на Байдън продължават във всички министерства след забавения старт, тъй като администрацията бавеше официалното признаване на Байдън за избран президент.

В четвъртък вечерта Крис Милър, който беше назначен на 9 ноември, след като Тръмп уволни министъра на отбраната Марк Еспер веднага след изборите, нареди на служителите да отменят планираните преходни срещи.

Официален отговор на Пентагона: Висш служител на Министерството на отбраната се опита да омаловажи този ход, наричайки го "просто забавяне на последните няколко насрочени срещи до след Нова година".

"Имахме по-малко от 24 останали срещи по графика днес и следващата седмица", каза служителят, добавяйки, че "служителите на Министерството на отбраната, работещи на срещите, са претоварени от броя им."

"Същите тези висши лидери трябваше да вършат ежедневната си работа и бяха погълнати от дейноститите по прехода... За празниците ние си взимаме почивка в продължение на две седмици. Все още сме ангажирани с продуктивен преход."

В изявление след публикуването на тази новина, Милър коментира: "... След взаимно договорените почивни празнични дни, които започват утре, ние ще продължим с прехода и сме насрочили нови дати за срещи."

Засега Доналд Тръмп не е направил коментар по темата, разбунила духовете в САЩ.