Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обяви климатичния си екип, който трябва да насочи страната към по-големи действия за борба с климатичните промени и да защити въздуха и водата на американците, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Байдън номинира Майкъл Ригън за шеф на Агенцията за опазване на околната среда. Ако бъде одобрен, той ще бъде първият афроамериканец на поста.

Подобен е изборът на Джо Байдън за ръководител на Съвета по качеството на политиката в областта на околната среда - номинирана е афроамериканката Бренда Малори.

Бившит губернатор на Мичиган Дженифър Гранхолм е предложена за енергиен министър, съобщи БНТ..

"Буквално нямаме време за губене", заяви Байдън, обявявайки избора си на екип.

Той сравни заплахата от климатичните промени с коронавирусната пандемия и обеща да предприеме действия.

"Хора, ние сме в криза!. Също както се нуждаем от единен национален отговор на Ковид-19, се нуждаем от единен национален отговор на климатичните промени. Трябва да реагираме на ситуацията със спешността, която моментът изисква, както при всяка друга национална извънредна ситуация", подчерта Байдън.

Този подход е сериозна промяна спрямо мандата на Доналд Тръмп, белязано от усилия за увеличаване на добива на петрол и газ и съкращаване на правителствените действия за опазване на околната среда. Новият екип на Байдън ще опита да премахне или блокира много от инициативите на сегашната администрация. Освен това ще се акцентира на защитата на общностите с ниски доходи, тези, в които преобладават работници и членове на етнически малцинства, които са засегнати най-тежко от замърсяването, предизвикано от изкопаемите горива и от климатичните промени.

Байдън наблегна и на факта, че новият му екип включва хора от различен произход, които той определи като "умни, квалифицирани, изпитани и преодоляващи ограниченията".