Защо правилата за ваксинация не важат за всички? - Това се питат жителите на Ню Йорк, след като стана ясно, че държавни ръководители ще дойдат в ООН без да са имунизирани и да имат здравен паспорт.

Генералният секретар на организацията, каза че не може да изисква сертификат от президентите и премиерите. Докато властите в Ню Йорк искат това от всички, които участват в масови събития.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро е типичен пример за проблема. Той не е ваксиниран, но отива в Ню Йорк за общото събрание.

"Ще бъда на събранието и ще изнеса реч. Обективна и фокусирана върху нашите интереси", каза Болсонаро.

Той казва, че е карал болестта. Но това беше преди повече от 6 месеца и ако ставаше дума за друг гражданин, щеше да му се иска сертификат. Бразилският президент е против мерките срещу COVID-19. Той каза, че ще е последният бразилец, който ще се ваксинира.

"Какво става като се ваксинираш? Вдигат се броя на антителата? Моите антитела са на супер ниво", заяви Болсонаро, цитиран от Нова тв.

Според здравните власти в Ню Йорк, общото събрание на ООН е масова проява. Те изрично казаха, че всички участници трябва да са ваксинирани. Но генералния секретар настоява, че не може да играе ролята на полицай.

"Разбира се, секретариатът не може да каже на един държавен глава, че не може да дойде ако не е ваксиниран. Това трябва да е ясно", каза Антонио Гутериш.