Десет страни от Северна Европа, които са членове на Съвместните експедиционни сили, решиха да активират клауза за отбрана, предвиждаща разполагането на допълнителни военни средства за защитаване на подводната инфраструктура в Балтийско море след няколко инцидента там, предаде Франс прес.

"Това включва морски и въздушни сили, които ще бъдат разгърнати в региона от Съвместните експедиционни сили, което представлява военен принос за защита на ключово важна подводна инфраструктура", заявиха министрите на отбраната на десетте страни след края на тяхна среща в Стокхолм.

За първи път клаузата за отбрана е активирана от Съвместните експедиционни сили, се казва в изявление, разпространено след края на срещата на министрите на отбраната.

В него се допълва, че дейностите, обявени от министрите, ще започнат в началото на декември.

Съвместните експедиционни сили обединяват Великобритания, Дания, Естония, Литва, Латвия, Норвегия, Нидерландия, Швеция, Финландия, Исландия. Тези десет страни са асоциирани около оперативни въпроси, свързани с отбраната в Северна Европа.

След срещата на министрите на отбраната вчера шведският министър на отбраната Пол Йонсон поясни, че "става дума за морско наблюдение, за двайсетина военни кораба, които ще бъдат изпратени в Балтийско море, но също и в зони в Северния Атлантик, за да следят ситуацията със сигурността и по-добре да защитават ключово важна подводна инфраструктура".

Министърът подчерта, че става дума за изправяне пред една много сериозна ситуация със сигурността в света, особено в съседство на 10-те страни от Съвместните експедиционни сили. "Трябва да сме способни да извършим този тип операции, за да защитаваме нашите жизненоважни инфраструктури, но също и да изпратим сигнал на Русия", каза той.

През октомври страните от Съвместните експедиционни сили се договориха да засилят сигурността в Балтийско море, след като финландски подводен газопровод трябваше да бъде спрян заради теч, дължащ се на "външна" намеса.

Финландската полиция установи, че щетите са очевидно причинени от котва, открита на мястото, на китайски търговски кораб, който после е напуснал зоната.

Но този инцидент породи спекулации след взривовете, които нанесоха сериозни щети на двата подводни газопровода "Северен поток", доставящи руски газ на Западна Европа, в момент на продължаващата руска инвазия на Украйна.