НАТО засилва патрулите в Балтийско море след щетите, причинени неотдавна на подводната инфраструктура в региона, предаде Ройтерс, като цитира изявление на трансатлантическия военен съюз.

"Засилените мерки включват допълнителни наблюдателни и разузнавателни полети, включително с морски патрулни самолети, самолети АУАКС на НАТО и безпилотни летателни апарати. В района е изпратен и флот от четири миночистача на НАТО", се казва в изявление на организацията, цитирано още от БТА.

Съобщението беше направено, след като по-рано властите съобщиха за повреда на телекомуникационен кабел в Балтийско море, свързващ Швеция и Естония, и на финландско-естонски тръбопровод и кабел. Длъжностни лица от засегнатите държави заявиха, че все още не са стигнали до категорични заключения относно това кой е причинил повредата и дали тя е случайна или умишлена.

"Продължаваме да следим ситуацията внимателно и оставаме в тесен контакт с нашите съюзници Естония и Финландия, както и с партньора ни Швеция", заяви говорителят на НАТО Дилън Уайт. "НАТО ще продължи да адаптира морската си позиция в Балтийско море и ще предприеме всички необходими стъпки, за да осигури безопасността на съюзниците", добави той.

НАТО, Европейският съюз и националните правителства превърнаха защитата на подводните тръбопроводи и кабели във важен приоритет след експлозиите през септември 2022 г., които прекъснаха тръбите на "Северен поток" под Балтийско море и спряха доставките на руски газ за Европа. Според следствието тези взривове са били резултат от саботаж, но все още не е изяснено кой е отговорен за тях.