Руските военни започнаха учението "Океански щит-2023" в Балтийско море на фона на засилващото се напрежение с НАТО заради войната в Украйна.

"Военноморското учение "Океански щит-2023" се провежда от днес в Балтийско море под ръководството на главнокомандващия на ВМС адмирал Николай Евменов. По време на учението се планира да се провери готовността на военноморските сили за защита на националните интереси на Руската федерация в оперативно важен район и съгласуваността на работата на щабовете от различни нива за управление на силите (войските)", съобщиха от руското министерство на отбраната, предаде ТАСС.

Освен това се предполага, че ще бъде отработена защитата на морските комуникации, транспортирането на войски и военни товари и защитата на морския бряг.

"В учението участват над 30 военни кораба и катери, 20 спомагателни кораба, 30 самолета на военноморската авиация и на руските въздушно-космически сили, около 6000 военнослужещи", допълват от министерството на отбраната.

В края на юли Русия започна военни учения и в Черно море. Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България.

"Новата руска зона за предупреждение в Черно море в рамките на изключителната икономическа зона на България създава нови рискове за неправилни преценки и ескалация, както и сериозни пречки пред свободата на корабоплаването", бе заявено след  заседанието на съвета на НАТО-Украйна в Брюксел миналата седмица. Вчера Москва обяви, че и унищожила три морски безпилотни катера на Украйна, които са атакували руски транспортни кораби на 340 км от Севестопол. От картата, публикувана от канала на руската телевизия "Первый канал", се вижда, че това се е случило по-близо до Варна и Бургас, отколкото до руския черноморски град. 

Днес отново Кремъл съобщи, че украински военноморски безпилотен катер се е опитал да атакува руски военен кораб, ескортиращ граждански транспортен кораб в югозападната част на Черно море тази нощ, съобщи агенция РИА "Новости", като се позова на изявление на говорителя на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

По думите му "благодарение на професионалните действия на екипажа на руския кораб украинският катер е бил открит и унищожен навреме".

Пристанището на река Дунав в украинския град Измаил преустанови работа след руски удар с дронове. Портът се намира срещу членуваща в НАТО Румъния и е основен алтернативен път за износ на зърно от Украйна, откакто в средата на юли Русия на практика възстанови блокадата на украинските черноморски пристанища.