Малко вероятно е Русия да влезе във въоръжен конфликт с НАТО в региона на Балтийско море. Това е заключението на годишния доклад, публикуван във вторник от датската служба за военно разузнаване, в който се оценяват настоящите рискове и заплахи, съобщи ТАСС.

"Русия укрепва ролята си на велика сила, като засилва военното сплашване и ескалира конфронтацията със Запада чрез разузнавателни операции, кибершпионаж и операции за влияние. Русия може да взема бързи решения в заключена стая и изпитва дълбоко недоверие към Запада. Това крие риск от грешки и непреднамерена военна ескалация, която може да настъпи във възможно най-кратък срок. През последните години Русия изгради и модернизира въоръжените си сили в западната част на страната", се казва в доклада.

"В Балтийския регион тя има военно превъзходство в първата фаза на конфликта, в която може да разгърне силите си изключително бързо. Малко вероятно е Русия да влезе във въоръжен конфликт с НАТО в региона на Балтийско море. Въпреки това тя разглежда войната с НАТО като възможност, като нещо, което реално може да се случи, и се подготвя за такъв конфликт, като провежда големи стратегически военни учения", се казва още в доклада.

Службата за военно разузнаване съобщи също така за "целенасочени действия на руското разузнаване срещу кралството чрез подслушване, кибератаки и традиционни форми на шпионаж". Ръководителката на разузнавателния сектор на разузнавателната служба Аня Далгард-Нилсен коментира в интервю за датското радио, че изглежда датските власти, организации, както и редица компании са обект на шпионаж. Тя смята, че изграждането и модернизирането на въоръжените сили на Русия през последните пет години "предизвиква загриженост". "Не че вярваме, че Русия иска война с НАТО. Но сме загрижени, че руското ръководство изпитва дълбоко, дълбоко недоверие към Запада и неговите мотиви, в резултат на което съществува риск от погрешни тълкувания и непреднамерено нарастване на напрежението", каза тя.

През май тази година съдът в Олборг осъди руски учен на три години затвор по обвинение в шпионаж заради предоставяне на датски енергийни технологии на руското разузнаване. Присъдата ще има отрицателни последици за двустранните отношения, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Тя смята, че подобна дейност на датските тайни служби много прилича на лов на вещици, излага на риск работата на руските учени в Дания и вреди на научно-техническото сътрудничество. Според Захарова Москва смята присъдата за "ярък пример за антируската кампания, която напоследък обхвана официален Копенхаген и Запада като цяло", както и за опит на ръководството на страната да намери "руска връзка" във всеки въпрос. Говорителката подчерта, че съдът в Олборг е пренебрегнал всички аргументи, представени от защитата на учения, и че този пристрастен и политизиран подход е ярък пример за антируската програма, която се е наложила в датската политическа върхушка