Британският държавен министър по въпросите на жилищното строителство Кит Молтхаус обяви, че се кандидатира за премиерския пост, заеман сега от Тереза Мей, предаде Ройтерс.

Молтхаус каза снощи пред в. "Сън", че в битката за нов лидер на Консервативната партия не бива да участват едни и същи "стари лица, носещи белезите на войните, разделили през последните три години партията на торите". "Смятам, че аз съм новото лице, с нови свежи идеи, от едно ново и талантливо поколение", заяви той..

Молтхаус стана известен сред консерваторите с предложението си за компромисен вариант на споразумение за Брекзит с ЕС, който целеше да се избегне твърда граница между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, като се запази членството на Северна Ирландия в митническия съюз и общия пазар на ЕС, припомня ТАСС.

Той стана десетият политик, заявил, че ще се бори за лидерския пост в Консервативната партия, което автоматично води до премиерското кресло.

Мей, която обяви, че на 7 юни ще подаде оставка като водач на торите, ще остане начело на правителството до избирането на нов лидер на Консервативната партия. Този процес трябва да започне на 10 юни и да завърши през втората половина на юли.

Останалите 9 претенденти за премиерски пост

Според много анализатори фаворит за наследник на поста на Мей е бившият външен министър на страната, кмет на Лондон и основно лице на кампанията за напускане на Европейския съюз Борис Джонсън. Той беше един от първите, които заявиха, че ще се борят за позицията, а неговото противопоставяне срещу Мей започна още през лятото на миналата година. В петък, веднага след новината за оставката на втората жена министър-председател на Великобритания, Джонсън заяви, че страната ще напусне ЕС с или без сделка на 31 октомври 2019 г.

Външният министър Джеръми Хънт пък беше първият член на кабинета на Мей, който поиска да я замени като министър-председател. През 2016 г. той участваше в кампанията, бореща се за оставането на Великобритания в ЕС, но по-късно промени позицията си. След като това стана факт той дори сравни ЕС със Съветския съюз, което му спечели множество критики.

Андреа Ледсъм, която миналата седмица подаде оставка като лидер на Камарата на общините, долната камара на британския парламент също е кандидат. На страниците на "Сънди таймс" тя заяви, че е готова за предизвикателството, като, както колегата й Джонсън, обяви, че Обединеното кралство ще напусне ЕС на 31 октомври без значение дали е постигната сделка.

Бившата министърка на труда Естер Маквей е бивш телевизионен водещ и застъпник за Брекзит. Тя напусна поста си в правителството през ноември в знак на протест срещу договорената от Тереза Мей сделка за напускането на ЕС.

Майкъл Гоув беше един от най-силните гласове, заедно с Джонсън, защитаващи Брекзит по време на кампанията през 2016 г. След оставката на Дейвид Камерън и надпреварата за негов заместник, която Мей спечели, Гоув също бе сред кандидатите, като тогава се очакваше да подкрепи Борис Джонсън, но това така и не се случи. Той е част от кабинета на Мей и изпълнява ролята на министър на околната среда, прехраната и развитието на селските райони.

Бивш служител на Bank of Englad и застъпник за оставането на Обединеното кралство в ЕС, министърът на здравеопазването Мат Ханкок също поиска най-високия държавен пост. Въпреки първоначалните му позиции за оставане, според БиБиСи в момента на Ханкок се гледа като на съюзник на борещите се за Брекзит.

Доминик Рааб, бивш правосъден министър и министър за Брекзит, е отявлен застъпник в полза на излизането на Обединеното кралство от ЕС години преди провеждането на референдума. Той, както Естер Маквей, подаде оставка през 2018 г. в знак на протест срещу договорената между Мей и представителите на ЕС сделка.

Рори Стюърт, бившият министър на затворите и настоящ на международното развитие, е изказвал доста дипломатични позиции по темата за Брекзит. Застъпник за оставането на страната в ЕС, Стюърт заявява, че приема Брекзит и уважава вота на гражданите, но "иска да достигне до гласувалите за оставане и отново да обедини страната".

Британският вътрешен министър Саджид Джавид е деветият кандидат за поста на Мей. "Трябва да възстановим доверието, да постигнем единство и да създадем нови възможности във Великобритания", подчерта той във видеозапис в Туитър вчера, отбелязвайки, че изпълнението на решението за Брекзита трябва да бъде на първо място.

Букмейкърите смятат вътрешния министър на Тереза Мей за един от най-силните претенденти за премиерския пост. Медиите отбелязват петгодишния му опит като министър и заместник министър и го смятат за политик, способен да обедини разединената Консервативна партия. Нетипичният му за консервативен политик произход също може да се окаже преимущество за Саджид Джавид, който е син на бедни пакистански имигранти, завършил държавно училище и не най-престижния университет.

Очаква се до 10 юни, когато изтича срокът за номинациите, да бъдат издигнати и други кандидатури.