Британската премиерка Тереза Мей обяви, че ще подаде оставка като лидер на управляващата Консервативна партия партия на 7 юни и ще остане начело на служебно правителство до избирането на нов партиен лидер, предаде Ройтерс. Според закона, лидерът на най-голямата партия в парламента автоматично поема поста премиер на страната. 

В кратко емоционално слово пред премиерската резиденция на Даунинг стрийт 10 в Лондон с треперещ от вълнение глас тя каза, че за нея е било чест да служи като лидер на своята страна. Мей изрази дълбоко съжаление, че не успяла да осъществи главната задача на своето премиерство - да осигури изпълнението на волята на британците за излизане от ЕС, изразена на референдума през 2016 г.

"Съжалявам и винаги ще съжалявам, че не успях да реализирам Брекзит", заяви Мей.

Снимка: АР/БТА

Тя посочи, че това може да стане само с компромис и че намирането на такъв компромис ще е главната задача на нейния наследник начело на правителството.

Говорейки за острите конфликти, възникнали по повод на Брекзит в парламента и в нейната партия, Мей отбеляза, че не се оттегля с лоши чувства, а с дълбока благодарност, че е имала възможността да служи на страната, която обича.

"Скоро ще напусна тази работа, която беше чест за мен да получа. Втората жена премиер на Великобритания, но определено не последната. Напускам без злоба, а с огромна благодарност, че имах възможността да служа на тази страна", заяви британският премиер в края на емоционалната си реч.

Тя не скри сълзите си, слизайки от подиума, поставен направо на улицата.

Гласуването за нов лидер на Консервативната партия, който ще заеме мястото на Тереза Мей и като премиер на Великобритания, ще започне през седмицата 10-14 юни. Резултатът от надпреварата се очаква бъде обявен преди излизането на парламента в лятна ваканция, предаде Ройтерс.

"Ще има редица гласувания, докато не бъдат определени окончателно кандидатите, за които ще гласуват всички партийни членове", казаха в комюнике високопоставени представители на партията.

"Очакваме процесът да приключи до края на юни, което да позволи на членовете да се срещнат и да разговарят с кандидатите, след което да гласуват навреме, за да може резултатът да бъде обявен преди лятната ваканция на парламента", добавиха те.

Парламентът обикновено излиза във ваканция към края на юли

Вижте още снимки >>

На референдума през 2016 г. британците решиха противно на всички очаквания да напуснат ЕС след 46 години членство. Те трябваше да направят това на 29 март тази година, но до окончателна сделка с ЕС така и не се стигна. През ноември Тереза Мей успя да постигне сделка с ЕС, която обаче беше отхвърлена три пъти от британските депутати. Очаква се в началото на юни да бъде гласувана за четвърти път.

След изявлението на Мей, "Гардиън" представи претендентите за нейния пост.

Борис Джонсън

Един от най-популярните политици в Консервативната партия. Бившият външен министър е фаворит за поста министър-председател на Великобритания. Социологически проучвания за вестник "Таймс" показват, че Борис Джонсън е първият избор с 39%, а далеч зад него е Доминик Рааб с 13%. В последно време Джонсън е относително тих, освен редовната му колонка във вестник "Дейли телеграф", но това вероятно е целенасочено.

Доминик Рааб

Бившият министър за Брекзит е основният съперник на Борис Джонсън за поста лидер на Консервативната партия и премиер на Великобритания. Той е част от ядрото на торите.

Джереми Хънт

Външният министър на Великобритания Джереми Хънт е поставян на трета позиция за лидерския пост на Консервативната партия.

Майкъл Гоув

Министърът по околната среда не е направил нещо специално, за да се свлече в списъка, но вероятно не е направил много, за да затвърди позицията си на върха на Консервативната партия. Твърд поддръжник на Брекзит, но остана лоялен на правителството на Мей докрай.

Андреа Ледсъм

Бившият лидер на Камарата на общините се оттегли от битката за лидерската позиция през 2016 г., за да отстъпи място на Мей. Сега тя възнамерява да влезе в надпреварата, но е разглеждана като аутсайдер.

Останалите, които се споменават са: вътрешният министър Саджид Джавид; здравният министър Мат Хенкок; военният министър Пени Мордон; министърът по въпросите на международното развитие Рори Стюарт; бившият министър на труда и пенсиите на Великобритания Естер Маквей; Лиз Тръс - главен секретар на финансовото министерство; министърът на труда Амбър Ръд и Джеймс Броукъншир.