В края на 90-те години на миналия век момчетата от Афганистан се подстригваха на черта като Леонардо ди Каприо, а момичетата си устройваха „плачещи“ партита под звуците на „My heart will go on”. Изглеждаше сякаш целият свят се нуждае от един здрав рев и го откри във филма „Титаник“, през очите на режисьора Джеймс Камерън по историята за потъването на луксозния лайнер от 1912 година.

Двадесет години по-късно емоциите отново напират – но по истински случай. Не потъва кораб, а една политическа идеология, завличайки след себе си британската валута. В четвъртък паундът се срина до 4-месечно дъно в разгара на най-дългата серия загуби от еврото. Притесненията за възможен Брекзит растат, след като Тереза Мей обяви през сълзи и с треперещ глас, че напуска поста си.

Мей е втората жена премиер в историята на Великобритания след Маргарет Тачър. Тя претърпя пълен крах в опитите си да постигне споразумение и да удовлетвори депутати по отношение на евентуалното напускане на ЕС.

Снимка: АР/БТА

В сълзите й световните анализатори видяха по-скоро яд, отколкото съжаление. До последно Мей изглеждаше на пръв поглед готова да оцелее въпреки олюляванията. Но краят й бе предизвестен, катастрофата очевидна. Особено в последните дни.

"Времето изтече", излязоха със заглавия британските таблоиди и се стигна до рев и оставка в навечерието на евроизборите.

Тереза Мей се оттегля официално на 7 юни. Към момента 8 политици от Консервативната партия се борят да я наследят. С най-големи шансове е бившият външен министър Борис Джонсън. Това може да се промени с включването на Андреа Ледсъм, която е бивш председател на Камарата на общините на британския парламент. Малко преди него в надпреварата се включи и бившият министър за Брекзит Доминик Рааб. Настоящият външен министър Джереми Хънт, министърът на здравеопзването Мат Хенкок, този на международното развитие Рори Стюърт, бившият министър на труда Естер МакВей и екоминистърът Майкъл Гоув допълват списъка на кандидатите.

Един по един Тереза Мей загуби както своите поддръжници, така и опции, за да уговори споразумение за напускането на Европейския съюз. Но нейните решения изглеждаха балансирани на фона на лозунгите, които издигат кандидат-наследниците й. Така например бившият министър по въпросите на Брекзит Домоник Рааб, цитиран от Ройтерс, заяви, че Великобритания трябва да е готова да напусне Европейския съюз дори без сделка на 31 октомври.

На фона на мощното недоволство за излизането от алианса, изказването му звучи крайно, дори радикално.

Достатъчно самозалъгване - следващият премиер ще трябва да се изправи срещу реалността Брекзит и да намери решение. Въпреки прилива на емоции, до последно Тереза Мей се стараеше да запази самообладание и да отдаде почит на всички онези, останали до нея през бурното й премиерство.

"Беше много, много тъжно. Тя ни повика и каза, че съжалява, че нещата са се развили по неблагоприятен начин, но че тя и тези, които са я подкрепяли, са направили всичко по силите си да се стигне до консенсус. След това благодари за работата заедно. Макар да изглеждаше сдържана. Усещаше се, че раздялата е трудна за всички“, разказват от кликата й.

Според други, Мей изглеждала по-спокойна отпреди – сякаш товар се е смъкнал от раменете й. Но в крайна сметка не успя да прикрие болката си.  

Почти три години управление, свързано с борба, кризи и завършило с пълен провал. Но запазило своето място в световната история. Така си отива от поста вторият министър-председател жена в историята на Великобритания. През юли 2016 година Тереза Мей встъпи в длъжност и влезе в кабинета си на "Даунинг Стрийт". Беше си поставила две основни цели – да подпомогне работническата класа да повиши стандарта си на живот и да осъществи споразумение за Брекзит. Мей бе наясно, че ще изразходва почти цялото си време и енергия, което се оказа недостатъчно.

В крайна сметка тя бе победена от конфронтационната политическа система, свалена от колеги, които се отказаха да признаят реалната нужда от компромис.

"Тереза винаги е била политик, разочарован от мръсната сделка с политиката и накрая не успя да изиграе докарй играта", каза съветникът й в периода 2013-2017 г. Уил Танер

"Тя ще се почувства раздразнена, че други са избрали да се сдържат, докато тя се опитва да направи правилното нещо, и съжалява за грешките, които е направила“, каза той.

Макар да стигна до Даунинг стрийт, за да събере още сили и подкрепа занапред, тя се оказа погълната, залята от вълната недоволство, потъваща в собствените си обещания.

 ”Когато депутатите и министрите на Консервативната партия узнаха за нейното оттегляне, отбелязаха, че най-важното е, че премиерството й е продължило до май", коментираха политическите експерти на Острова. 

С видимо развълнуван глас Мей, която претърпя множество кризи и унижения в опита си да намери компромисна сделка за Брекзит, сподели, че не си тръгва със зли помиси.

"Скоро ще напусна длъжността, която за мен бе чест да изпълнявам", каза Мей и допълни, че тя е втората жена министър-председател на Великобритания, но определено няма да е последната. Мей се оттегля от поста в точния момент, смята още привържениците й. Те отбелязват, че езикът на тялото й всъщност е разкрил по-скоро яд, отколкото съжаление.

Политическият елит е в задънена улица за това как, кога и дали да напусне ЕС. Мей допълни, че нейният наследник ще трябва да намери консенсус в парламента, което изглежда почти невъзможно. Оттеглянето й ще задълбочи и кризата Брекзит, тъй като новият лидер вероятно ще иска по-решителен развод, което може да увеличи шансовете за конфронтация с ЕС и да доведе до предсрочни избори.

Всички основните претенденти за поста на Мей показват, че искат по-тежка сделка, макар ЕС да обяви, че няма да предоговаря Договора за оттегляне, подписан през ноември.