Британският вътрешен министър Саджид Джавид обяви кандидатурата си за лидер на британските консерватори и за премиер на страната, заявявайки, че ще се стреми към реализиране на Брекзита, предаде Ройтерс и БТА. Джавид обяви решението си в Туитър.

"Трябва да възстановим доверието, да постигнем единство и да създадем нови възможности във Великобритания", подчерта той във видеозапис, отбелязвайки, че изпълнението на решението за Брекзита трябва да бъде на първо място.

Букмейкърите смятат вътрешния министър на Тереза Мей за един от най-силните претенденти за премиерския пост. Медиите отбелязват петгодишния му опит като министър и заместник министър и го смятат за политик, способен да обедини разединената Консервативна партия, предаде ТАСС. Нетипичният му за консервативен политик произход също може да се окаже преимущество за Саджид Джавид, който е син на бедни пакистански имигранти, завършил държавно училище и не най-престижния университет.

Джавид е деветият кандидат за поста на Мей. Същото намерение вече обявиха бившият външен министър Борис Джонсън, действащият външен министър Джереми Хънт и министърът на околната среда Майкъл Гоув и бившият министър по въпросите на Брекзита Доминик Рааб, които са сред фаворитите на британските букмейкъри, отбелязва ДПА.

Освен тях издигнаха кандидатурите си и бившата лидерка на Камарата на общините Андреа Ледсъм, министърът на международното развитие Рори Стюарт, министърът на здравеопазването Мат Ханкок, бившата министърка на труда и пенсионното дело Естер Маквей. Очаква се до 10 юни, когато изтича срокът за номинациите, да бъдат издигнати и други кандидатури.