Все по-често се говори за необходимост от бустерна (трета) доза ваксина предвид бързото разпространение на нови щамове на коронавируса.

"Пфайзер" заяви, че ще иска разрешение за спешно прилагане на бустерна доза още този месец. "Модерна" пък разработва три варианта за такива дози. 

Органите на общественото здравеопазване по целия свят, борещи се силно заразния вариант на Делта, обсъждат дали допълнителните дози ваксини срещу Covid-19, който коронавирусът SARS-CoV-2 причинява, са безопасни, ефикасни и необходими.

В профила си в Инстаграм френският президент Еманюел Макрон заяви, че възрастните и уязвимите хора ще се нуждаят от трета доза от ваксина срещу коронавируса и че Франция работи за започване на поставянето й от септември, предаде Ройтерс.

Антъни Фаучи, топ специалистът на САЩ по инфекциозни болести, каза, че  тенденцията на нарастване на вирусоносителите в резултат на разпространението на по-заразния вариант Делта в страната може да бъде обърната с допълнителни ваксинации, особено за хората с по-слаба имунна защита.

В тази дискусия генералният секретар на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус се включи с упрека да не се тръгва към трета доза, докато поне 10% от световното население не е ваксинирано. Оказва се, че по официална данни в света вече са поставени 4.32 млрд. дози, напълно ваксинирани са 1.17 млрд. души, което по тази статистика е 15%.

И все пак, ето позициите по въпроса на двама от най-големите производители на ваксини срещу този коронавирус - работещи по еднаква технология mRNA (иРНК) - "Модерна" и "Пфайзер"/"Бионтех".

"Модерна": Ваксините ни защитават на 93% до 6 месеца 

Компания "Модерна" обяви, че ваксината й срещу Covid-19 показва около 93 процента ефикасност четири до шест месеца след поставянето на втората доза, предаде Ройтерс.

Промяната е почти незабележима в сравнение с 94-те процента ефективност, докладвани в първоначалното клинично изпитване.

Резултатът означава, че реципиентите могат да чакат по-дълго между дозите, ако в крайна сметка се наложи поставянето на бустерна ваксина или дори може да не се нуждаят от допълнителни дози за предотвратяване на Covid-19.

"Модерна" съобщи, че разработва три различни кандидата за бустерни дози, които показват стабилни реакции спрямо вариантите Бета (южноафрикански), Гама (бразилски) и Делта (индийски).

От компанията отбелязват, че нивата на неутрализиращите антитела след поставяне на бустер се доближават до наблюдаваните след втората доза от ваксината.

"Пфайзер": Трета доза или направо нова ваксина

Миналата седмица конкурентите "Пфайзер"/"Бионтех" публикуваха данни, според които ефикасността на ваксината им намалява до 84 процента шест месеца след поставянето на втората доза.

Компанията също така заяви, че може да кандидатства за разрешение за спешна употреба за потенциална бустер доза още през август, като отбеляза, че вероятно такава ще е необходима за подобряване на защитата на фона на възраждането на инфекциите в много страни, съобщи Reuters.

CNBC също изтъква намерението на "Пфайзер" за третата доза, като пояснява, че причина за това са наблюдаваните признаци на отслабване на имунитета, предизвикан от ваксината срещу Covid.

Нещо повече - "Пфайзер" и "Бионтех" планират следващия месец да тестват версия на ваксината, специално проектирана за бързо разпространяващия се вариант Делта, като първата партида вече е произведена.

Скъсяване на срока между първа и втора доза

Докато навред се говори за трета бустерна доза и дори за специална Делта (или за някакъв друг нов щам), в ЕС замислят за някои да намалят времето между двете дози от одобрените за прилагане ваксини.

Тъй като ваксинационните кампании тепърва набират скорост в ЕС/ЕИП, в някои случаи може да бъдат направени препоръки да се обмисли скъсяване на времевия интервал между първата и втората доза, в разрешените граници, особено при хора с риск от тежко протичане на COVID-19, които не са завършили препоръчителния ваксинационен курс. Това съобщи Министерството на здравеопазването, като се позова на информация от Европейската агенция по лекарствата.

В съобщението се отбелязва, че няма ваксина със 100 процента ефикасност (колкото и да е висока тя), което означава, че се очаква развитието на ограничен брой инфекции с COVID-19 сред хората, които са приключили препоръчителния ваксинационен курс. При развитие на инфекция обаче ваксините могат до голяма степен да предотвратят тежко протичане на заболяването и в голяма степен да намалят броя на хората, приети в болниците.

Най-високото нивото на защита се достига след изминаването на достатъчно време - 7 до 14 дни, от деня, в който е поставена последната доза ваксина, се изтъква в съобщението.