Ваксинацията върви с бавни темпове, въпреки че ваксини има за всички, а мотивационните кампании не дават по-голям резултат, призна от парламентарната трибуна служебният премиер Стефан Янев. Според него за ваксинацията трябва да се отчита и статистиката колко хора реално са преболедували и по тази причина не са мотивирани да се ваксинират. По думите му здравното министерство се опитва да направи такаъв анализ.

Думите му са в отговор на депутатски въпрос от Джейхан Ибрямов от ДПС по време на блиц-контрол в парламента, в който участват и заместниците на Янев. 

По думите на премиера служебното правителство е обсъждало вариант държавата да раздава ваучери за туризъм на всеки, който се ваксинира, за да се стимулира както процесът, така и туристическият бранш. "Предвид факта, че служебното правителство малко трудно борави с бюджета, можем да го оставим като предложение на парламента и при преглед на държавния бюджет да се обмисли", каза Янев.

Сложният баланс от мерките, които има Министерството на здравеопазването е между забраните за влизане в страната, което пряко рефлектира към туристическия бранш, и в същото време е грижа за българските граждани да не се внася зараза, каза Янев. 

Министерството на здравеопазването е изготвило подробен план при бъдеща вълна от COVID-19 и решаване на здравна криза. Този план включва всички аспекти на проява на подобна криза.

По отношение на лекарството срещу COVID-19 беше посочено, че вече има доста лекарства, които се предлагат на ниво ЕК и Европейска агенция по лекарствата.

Пожарите

Летална техника от друга държава ще се включат в гасенето на горските пожари в България, ако те продължат да се разрастват, стана ясно от думите на премиера. В момента един-единствен вертолет на ВВС може да участва в гасенето на огъня, а до десет дни могат да са най-много три. Затова и България ще иска помощ по въздуха.

"Няма да е зле да се направи цялостна държавна структура, под формата на държавна агенция, в която да има не само медицински хеликоптери, но и хеликоптери за гасене на пожари", коментира Янев.

Към настоящия момент страната ни няма специализирана летателна техника, която да участва в гасенето на горски пожари, а за целта се използва военна техника. Министерски съвет има готовност да се насочат средства към общините, в които има пострадали имоти от пожарите, посочи на свой ред социалният министър Гълъб Донев. Той уточни, че на такова подпомагане могат да разчитат всички тези, които са със засегнати основни жилища, които са със съответните разрешителни за строеж Близките на загиналите горски служители пък ще получат по 540 лв. еднократна помощ. 

Цената на ел. енергията на електроенергийна борса

Преди това депутатът от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова попита за драстичното покачване на цената на ел. енергията на българската електроенергийна борса.

Беше издадена заповед от министъра на енергетиката да се включи в енергийната система "Марица Изток" 2, обясни Янев в отговор.

"Средната цена беше около 330 лв. В момента средната цена е около 250 лв. Българският бизнес има основание да задава такива въпроси, особено тези, които се занимават с енергоемко производство. Какво направи служебното правителство? Преди около 3 седмици беше издадена заповед от министъра на енергетиката да се включи в енергийната система "Марица Изток" 2, първоначално с един реактор, в момента три", добави премиерът. 

"Ръководството на централата вече разбра и работи активно да търси пазари и дългосрочни договори, защото пиковете в цените, които се получават, са на базата, че се предпочита да се сключват краткосрочни договори. Ако договорите са дългосрочни, картината е друга. Ако централата има договори на сегашните цени, тя би могла да работи спокойно докрая на годината, без да получава държавна помощ", заяви още Стефан Янев.

И уточни: "Министерство на енергетиката управлява тази миникриза с цените от неделя. В неделя е издадена заповедта за включване на втори блок и в понеделник е говорено с ръководството на центлата да се включи и трети енергоблок. Ситуацията не е в безтегловност, а се управлява".

По думите му пускането и спирането на един реактор е процес, който отнема време. И отчете, че не манипулациите в Българската енергийна борса, а търсенето и предлагането в цяла Европа е това, което вдига цените.