Европейският съюз се съгласи да плати по-висока цена за новите поръчки на ваксини срещу COVID-19, защото изисква насреща те да отговарят на по-завишени условия. Това заявиха европейски представители в момент, когато Евросъюзът опитва да гарантира снабдяването с ваксини след трудно начало на имунизационната си кампания, отбелязва в анализ Ройтерс, цитиран от БТА.

Увеличената цена е по-ниска от тази, която САЩ са се споразумели да платят при последната си поръчка през юли.

В неделя в. "Файненшъл таймс" съобщи, че ЕС се е съгласил да плати на "Пфайзер" и "Бионтех" по 19,5 евро на доза по договор от май за поръчката на общо 1,8 милиарда ваксини; при първите два договора, които бяха за общо 600 милиона дози, цената беше по-ниска, по 15,5 евро на ваксина.

Цената за доза на "Модерна" се повишава на 25,5 долара при общ обем на поръчката от 300 млн. ваксини, посочва вестникът. При първата сделка между двете страни, която беше за 160 млн. дози, една ваксина струваше по 22,6 долара.

Европейският депутат Тициана Бегин, представител на управляващото в Италия Движение "Пет звезди", определи споразуменията като грабеж.

"Това е необяснимо", каза тя.

Цената на "Модерна" все още се движи на най-ниското ниво от зададения от компанията ценови диапазон от 25 - 37 долара, но "Пфайзер" и "Бионтех" бяха казали, че цените им ще бъдат по-ниски при по-големи обеми на поръчките.

Други смятат, че има основателни причини цените да бъдат по-високи и че обстоятелствата са се променили от времето, когато са били сключвани първите сделки с лекарствените производители.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон заяви вчера пред "Радио Франс ентарнасионал", че цените, които вероятно ще са по-високи, все още се договарят и се дължат на по-строгите клаузи за вирусните вариации, производството и доставката.

Добре осведомен европейски представител заяви, че цената на ваксините на лекарствените производители се е увеличила, откакто са се появили данните за ефективността им и за положителното въздействие, което са имали за подпомагането на икономическото възстановяване от причинената от пандемията рецесия.

"Тук се съчетаха няколко фактора", каза пожелалият анонимност източник.

 

Пазарене от по-силни позиции

Всички използвани в Европа ваксини оказаха ползотворно влияние, но употребата на тези на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" беше подложена на ограничения в ЕС поради опасения, че в редки случаи могат да причинят образуване на тромби. Тези два производителя на ваксини бяха съпътствани и от проблеми с доставките, което в случая с "АстраЗенека" доведе до съдебни претенции на Евросъюза.

Макар и сега "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна" да могат да преговарят от по-силни позиции, вероятно производствената и доставъчната цена на ваксините ще се покачат заради по-завишените изисквания на ЕС.

Говорител на "Пфайзер" отказа да коментира европейските цени, но каза, че най-новият договор с Евросъюза се различава от първоначалните, включително по въпросите на производството и доставките.

"Модерна" не отговори на запитването за коментар.

Европейската комисия, която координира преговорите с производителите на ваксини заедно с представителите на правителствата от ЕС, отказа да говори за материала с мотив клаузи за конфиденциалност.

По-рано тази година депутати, медии и анализатори разкритикуваха съюза, че е платил прекалено малко за първите доставки, което според тях е допринесло за първоначалните забавяния във ваксинацията.

"Лесно е да критикуваш ЕС, че харчи малко и със закъснение или че харчи прекалено много", каза Джована Де Майо, анализатор в американския мозъчен тръст Институт "Брукингс".

"Реалността е доста по-сложна и може би е правилно да бъде дадено предимство на достъпността на ваксините пред цената, с оглед на темповете, с които се разпространява вариантът Делта", добави тя, визирайки по-заразния вариант, който за пръв път беше открит в Индия.

На 23 юли Вашингтон купи нови 200 млн. ваксини на цена от 24 долара за доза, съобщи компанията, което е повече в сравнение с платените от САЩ 19,5 долара за първата партида от 300 млн. ваксини.

"Пфайзер" заяви, че по-високата цена за Щатите се дължи на инвестициите, които са необходими за производството, опаковането и доставката на новите формули на ваксината, както и на допълнителните разходи за производството на по-малки опаковки, подходящи за съхранение и използване например в педиатрични кабинети.

 

Произведено в ЕС

Когато през май Евросъюзът договори третото си споразумение за доставки с "Пфайзер" за най-малко 1,8 млрд. ваксини, ЕК заяви, че в новия договор е записано изискване ваксините да бъдат произвеждани в ЕС, а основните съставки за направата им да бъдат отново от региона.

При първите две сделки ЕС изискваше само ваксините да бъдат произвеждани на негова територия, без съставките.

Съсредоточаването на производството в Европа може да съдейства за гарантиране на непрекъснатите доставки, сега, когато вече има добре изградени производствени мощности и на производителите не е нужна чак толкова голяма свобода за маневриране. Но това вероятно ще се отрази и на цената в посока нагоре.

ЕК допълни, че договорът предвижда "гарантирани доставки за ЕС още от началото на 2022 г.", докато в първия контракт от "Пфайзер" се изискваше единствено "да положи максимални усилия в разумни граници" да достави предварително договорените количества в определените крайни срокове.

Компанията "Пфайзер" засега спазва ангажиментите си и е доставила малко повече от предварително планираното за първото тримесечие на годината.

Друга значителна промяна в сравнение с първите договори е появата на варианти и опасенията, че ваксините може да не бъдат ефикасни срещу тях.

Европейски представители заявиха, че правителствата може да откажат да купуват дози, които не предпазват от различните варианти на коронавируса, а от компаниите ще се очаква бързо да адаптират ваксините си, разходите за което може да са високи.