Американската администрация разработва план, според който всички чужденци, пристигащи в страната, трябва да са ваксинирани напълно против коронавируса. Това съобщи официален представител на Белия дом за Ройтерс.

Очаква се мерките да влязат в сила наред с отмяната на съществуващите ограничения за влизане в САЩ от редица страни.

По думите на представителя на Белия дом ще бъде изработен съответен поетапен план, предвиждащ чуждестранните граждани от всички страни (с редки изключения), пристигащи в САЩ, да бъдат напълно ваксинирани.

Същевременно той посочи, че действащите ограничения за влизане в САЩ няма да бъдат отменени веднага, тъй като ситуацията с разпространението на коронавируса в САЩ в момента се е влошила.

В момента американските власти забраняват в страната да влизат повечето чужденци, които през последните две седмици са били на територията на Великобритания, Ирландия, Китай, Индия, Иран, Бразилия и др.

Междувременно американският университет "Джонс Хопкинс" обяви, че броят на хората, заразени с коронавирус по света, е надхвърлил 200 милиона души.

По данни на университета, разпространени вчера, общият брой на заразените с коронавирус по света е 200 014 602. 4 252 873 души досега са починали от усложнения от вируса.

Най-голям е броят на диагностицираните с коронавирус в САЩ (над 35 милиона души). На второ място е Индия (31,7 милиона души), на трето - Бразилия (19,9 милиона), посочва ТАСС.

В редица страни, включително в САЩ, през последните седмици се наблюдава увеличение на новозаразените заради разпространението на варианта Делта на коронавируса. Броят на хората, заразени с Covid-19 в САЩ, за последните две седмици се е увеличил със 139 процента спрямо предишните 14 дни.