Силна зимна буря достигна източното Средиземноморие, парализирайки региона. Очаква се бурята „Алекса” да продължи до събота, предаде "Фокус".

Дотогава тя ще донесе още сняг, дъждове и ниски температури за големи региони от Турция, Сирия, Ливан, Йордания, Израел и палестинските територии.

Вижте снимки

Бурята влоши условията на живот на 2,2 милиона сирийски бежанци и 6,5 милиона сирийци, които са били изселени в други региони на страната.

Ерусалим бе парализиран от „историческа” снежна буря. Израелските военнослужещи, полицаи и сътрудници на спасителните служби са оказали помощ на повече от 1500 автомобилисти, закъсали на заснежените и заледени улици на града.

Заради необичайно ранните и обилни снеговалежи през последното денонощие, властите бяха принудени да затворят пътища и да отменят занятията в училищата.

Спрян е обществения транспорт и има препоръка гражданите да не напускат домовете си. Според местната преса, това е най-силната буря за последните 60 години.

Буря премина и през Русия. Буреносен вятър изкорени 168 дървета в Санкт Петербург. Силата на вятъра достигна на моменти 25-27 метра в секунда.

Десетки селища са откъснати от света, а хиляди хора останаха без ток заради снеговалежите и ниските температури в Кипър.

Снегът и силният вятър са срутили няколко електрически стълба, поради което голям брой граждани са останали без ток.

Снегът е блокирал 37 села в околностите на Тродос в Югозападен Кипър, където са затворени и училищата.