Целта на разполагането на американските морски пехотинци в България е да помогне за успокояване на тревогите на съюзници от НАТО от намесата на Русия в Украйна.

Това съобщи днес бригаден генерал Норман Кулинг, заместник-командващ на корпуса на американската морска пехота в Европа, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Морски пехотинци ще бъдат изпращани в България на ротационен принцип за по 6 месеца, уточни Кулинг.

Той каза още, че 155 американски морски пехотинци с 4 танка, 6 бронетранспортьора и 3 гаубици е предвидено да пристигнат в България до началото на септември.

Те ще тренират на полигона "Ново село" заедно с български, румънски и други съюзнически сили.

По-рано тази седмица министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър обяви, че страната му ще разположи тежки оръжия в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, България и Германия.

Плевнелиев: Не може да се очаква друга армия да се грижи за сигурността ни

Най-важното е, че Българската армия се модернизира и става все по-съвместима със съюзническите сили, заяви днес на учебния полигон "Ново село" край Сливен президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев.

Той присъства на ВИП ден по повод на заключителния етап на тактическото учение "Кабиле 2015" за сертифицирането на Шеста батальонна бойна група от състава на Сухопътните войски.

По думите му е необходимо да се инвестира в армията, защото не може да се очаква друга армия да се грижи за сигурността на държавата.

"Никого няма да нападаме, всички въоръжения тук, независимо дали са български, или американски, са на НАТО", каза още Плевнелиев и добави, че военните учения и разполагането на военна техника са изцяло с отбранителна насоченост.

Президентът поздрави армията за споразумението за военно сътрудничество с Германия.

Плевнелиев каза още, че Министерството на отбраната ще положи усилия за модернизация на съществуващите летателни машини, която да удължи техния живот.