С Полша можем да подпишем междуправителствено споразумение за ремонт на двигателите на двумоторните изтребители МиГ-29 на българските военновъздушни сили.

Това съобщи в централата на НАТО в Брюксел пред български журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че е била проучена възможността двигателите на българските МиГ-29 да бъдат ремонтирани в Полша и е установено, че ремонт на един двигател би струвал с един милион лева по-малко, отколкото досега.

Разговорите продължават няколко месеца, те се развиват изключително положително, най-вероятно ще подпишем споразумение и междуправителствен договор без посредници, добави Ненчев.

Цените за ремонта ще бъдат, каквито са за полската армия, без надценка, уточни той. Полската страна поема ангажимента да подсигури ремонта, поддръжката и евентуално удължаването на ресурса на нашите МиГ-29.

На първо време ще получим два ремонтирани двигателя, а ще предоставим два, които се нуждаят от ремонт, допълни министърът. Ненчев е получил уверението, че до края на годината българската страна ще получи още два двигателя.

Няма основание за безпокойство, свързано с охраната на въздушното пространство и с МиГ-29, заяви той. Министърът съобщи, че Полша възнамерява да лети на своите самолети от същия клас още 15 години, следователно и българските машини може да имат поддръжка и ремонт в този срок.

В отговор на въпрос министърът уточни, че идеята за купуването на нови изтребители не отпада, но с договореността с полската страна се печели време за взимането на най-доброто решение.

Той добави, че преговори за придобиването на употребявани изтребители Ф-16 може да се водят с Великобритания, Белгия, Гърция и САЩ.

Ненчев съобщи също, че е подписано писмо за намерения на България, Хърватия, Унгария и Словения за съвместна работа по осигуряването на авиационни формирования за силите за специални операции на НАТО.