Британският парламент подкрепи законодателството за Брекзит, но отхвърли искания от премиера тридневен срок за обсъждането му, съобщиха осведомителните агенции.

Борис Джонсън заяви пред депутатите, че ако неговата програма бъде отхвърлена и ЕС потвърди отлагане на Брекзит на 31 октомври, той ще настоява за провеждането на извънредни общи избори.

В изявлението си при откриването на дебатите по законопроекта Борис Джонсън заяви, че "параментът е попаднал в сътворен от него капан и той няма да позволи това да продължава още месеци наред". Депутатите от опозицията обаче нарекоха заплахата му да оттегли законопроекта "детинско изнудване".

Три дни според опозицията е крайно недостатъчно време за разглеждането на такъв важен акт. Брекзитиърите обаче твърдят, че повечето подробности от сделката са известни отдавна и не е необходимо да се губи повече време. Проектозаконът за Споразумението за излизане от ЕС бе публикуван в понеделник вечерта и след днешните дебати се очаква да последва гласуване около 21 часа българско време.

Борис Джонсън договори нова сделка с европейските лидери миналата седмица, но продължава да се заканва, че страната ще напусне ЕС в края на октомври със или без сделка. Ако депутатите гласуват разглеждането на законопроекта, ще последва нов вот за това дали дебатите да продължат само три дни. Не е напълно ясно какво ще последва , ако това не бъде одобрено, но ако отговорът е положителен, тогава би трябвало да започне разглеждането на проектозакона по комисии и работата на Камарата на общините може да продължи до полунощ българско време.

Ако процедурната програма на правителството бъде одобрена, проектозаконът ще отиде за разглеждане в отделните парламентарни комисии и депутатите ще имат възможност да внасят поправки. Сред тях може да бъде запазване на по-близки отношения с ЕС чрез митнически съюз или провеждане на втори референдум.