Въпреки постигнатия консенсус по някои въпроси между Борис Джонсън и ЕС за Брекзит, във Великобритания може отново да има референдум. Причината е, че част от парламентарните партии категорично заявиха, че няма да подкрепят споразумението на Борис Джонсън. Не всички, обаче, подкрепят да се провежда ново гласуване сред британците. Ако това все пак се случи, има вариант да се повтори сценария "Тереза Мей", когато споразумението бе три пъти отхвърлено от депутатите.

Ако парламентът не одобри и новата сделка, Великобритания ще извърши "твърд" Брекзит" (без споразумение) на 31 октомври. Това заяви британският преговарящ Стив Баркли.

Джереми Корбин призова опозицията да отхвърли огласеното споразумение с ЕС.

"Лейбъристката партия - не може да подкрепи договорената днес сделка за Брекзит между Европейския съюз и британското правителство, заяви той, цитиран от световните медии. "Не одобряваме сделката и не можем да я подкрепим в сегашния й вид, защото няма да обедини страната. Най-добрият начин да се реши Брекзитът, е последната дума да има населението, което да се произнесе чрез всенароден вот, посочи в комюнике Корбин.

При това положение е малко вероятно британският парламент да приеме текста, срещу който вече се обяви и северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП). ДЮП участва в парламентарна коалиция с управляващата Консервативна пария, която вече не разполага с мнозинство в парламента. Източник от Лейбъристката партия каза, че тя най-вероятно ще гласува за втори референдум за членство в ЕС, ако такъв вот бъде добавен към която и да е сделка, предложена от Джонсън.

Северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП) заяви, че позицията й за Брекзит не се е променила, и потвърди, че няма да подкрепи в британския парламент обявеното от премиера Борис Джонсън и ЕС споразумение, предаде Ройтерс. Говорител на ДЮП каза, че партията продължава да е против това споразумение,тъй като то "не отговаря на дългосрочните интереси на Северна Ирландия". 

Малко по-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че е постигнато ново споразумение, а премиерът Джонсън прикани британските депутати да го одобрят през уикенда. Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние приветства днес постигането на "справедливо и разумно" споразумение за Брекзит, предаде Франс прес.

"Постигнахме справедлив и разумен резултат, който отговаря на нашите принципи", заяви Барние на пресконференция, малко след като бе обявена новата сделка между Европейския съюз и Лондон. Според Барние британският премиер Борис Джонсън в телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е изразил увереност, че постигнатото споразумение ще бъде одобрено от британския парламент.

Шотландската национална партия също няма да подкрепи в парламента споразумението за Брекзит на британския премиер Борис Джонсън, защото то представлява доста "по-твърдо" излизане от ЕС. Това заяви днес лидерът на ШНП Никола Стърджън, цитирана от Ройтерс.

"Планираният от Борис Джонсън Брекзит предполага не толкова обвързващи отношения с ЕС, що се отнася до стандартите за храните, опазването на околната среда и правата на работниците", каза тя. "Шотландия не е подкрепяла Брекзит под никаква форма и затова и депутатите от ШНП няма да подкрепят Брекзит под никаква форма", допълни Стърджън.

Лидерът на Партията за Брекзит Найджъл Фараж заяви в Туитър, че споразумението с Брюксел на британския премиер Борис Джонсън трябва да бъде отхвърлено, предаде ДПА.

"Ангажиментът, поет с това споразумение, за синхронизиране на регулациите означава, че "новото споразумение" не е Брекзит въпреки по-добрите решения по въпроса за митническия съюз", написа Фараж. А в интервю за Би Би Си той прогнозира, че за Джонсън ще е "много трудно" да убеди северноирландската Демократическа юнионистка партия да подкрепи споразумението.

Така постигнатата сделка не се оказва реален изход от кризата с Брекзит, която доведе оставката до Мей. Анализаторите допускат, че Брекзит може да коства поста и на Борис Джонсън по пътя на логиката.