Бившият британски външен министър Борис Джонсън, който е фаворит да заеме премиерския пост след оттеглянето на Тереза Мей, ще бъде изправен пред съда по обвинение, че е излъгал обществото за Брекзита, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Уестминстърският магистратски съд реши, че Джонсън трябва да отговаря по обвинение, че е извършил три нарушения, докато е заемал държавна длъжност.

Обвиненията са свързани с недостоверни изявления на бившия външен министър, направени във и след кампанията за референдума за Брекзит през 2016 г., на който британците гласуваха с 52 на сто против оставане в ЕС. "В двата горепосочени периода ответникът неведнъж е излъгал и подвел британското общество за цената на членството в ЕС, като изрично е заявявал, потвърждавал или намеквал, че цената на членството в ЕС е 350 милиона лири (442 милиона долара) на седмица", се казва в подадения срещу Джонсън иск.

В решението на съда се казва, че обвиненията не са доказани, но Джонсън ще бъде задължен да се изправи пред съда за предварително заседание, след което делото ще бъде предадено на Съда на короната.

Засега няма коментар от говорителя на бившия външен министър.

Борис Джонсън - лицето на официалната кампания за Брекзит през 2016 г. и фаворит на букмейкърите за приемник на Мей, иска по-твърд развод от предлагания от настоящия премиер - дори без сделка.

Американската инвестиционна банка "Джей Пи Морган" повиши своята вероятност за Брекзит без сделка на 25 процента, като каза, че основава оценката си на предположението, че Борис Джонсън ще стане министър-председател, след което ще има парламентарни избори. В изследователска бележка към клиентите, озаглавена "Брекзит: време да се страхуваме, след като вероятността за вариант "без сделка" се увеличава", тя определи на 60 процента вероятността за отлагане на датата за развода на Великобритания (31 октомври засега), написа преди два дни Гай Фолкънбридж от Ройтерс.

Списъкът на претендентите за поста на Мей става все по-дълъг. Намерение да се борят за поста до момента са обявили над 10 души, сред които Борис Джонсън, настоящият външен министър Джереми Хънт и министърът на околната среда Майкъл Гоув и бившият министър по въпросите на Брекзит Доминик Рааб.

Освен тях издигнаха кандидатурите си и бившият лидер на Камарата на общините Андреа Ледсъм, министърът на международното развитие Рори Стюарт, министърът на здравеопазването Мат Ханкок, бившият министър на труда и пенсионното дело Естер Маквей.

Очаква се до 10 юни, когато изтича срокът за номинациите, да бъдат издигнати и други кандидатури.