Британският премиер Борис Джонсън се опита днес да изгради коалиция в Камарата на общините в подкрепа на своя нов подход към Брекзит. Той направи това очевидно с усещане за приближаващия краен срок за излизане на страната от ЕС и въпреки сдържаното отношение на европейските лидери към новите предложения, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Джонсън насочи своето послание към онези депутати, чиито избирателни окръзи гласуваха за напускане на ЕС на референдума през 2016 г., използвайки по-помирителен тон, отколкото при предишните си изяви пред депутатите. Премиерът се опита да ги убеди, че промените в предложенията за режима на търговията между Ирландия и Северна Ирландия след Брекзит трябва да тушират опасенията, накарали мнозина депутати да отхвърлят на три пъти споразумението, постигнато от неговата предшественичка Тереза Мей.

"Положихме искрени усилия да преодолеем бездната, да примирим очевидно непримиримото и да изминем последния оставащ километър, тъй като времето ни притиска", каза той.

Новите предложения се фокусират върху поддържането на отворена граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, която е член на ЕС. Именно този проблем е ключовият препъни-камък към споразумение за Брекзит.

Сега Лондон предлага въпросът да бъде решен, като Северна Ирландия остане тясно обвързана с правилата на ЕС за търговия със стоки, вероятно за един по-продължителен период. Лондон смята, че предложението ще позволи да не бъдат създавани митнически пунктове на границата между членуващата в ЕС Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия. Новият план предвижда Северна Ирландия да бъде в същия митнически режим като Великобритания, но да продължи да прилага европейските правила по време на преходен период.

Джонсън се обърна и към ЕС с по-мек тон, макар че новите предложения отначало бяха представени от неговата канцелария като финална оферта по принципа "приемаш или отхвърляш". Той се опита да понижи температурата на бурните дебати и на острия език, характерен за последните седмици в Камарата на общините, и дори каза, че е "разочарован" от тона, използван от някои депутати, поставящи под въпрос неговите предложения.

Непримирими опозиционни депутати обаче отново атакуваха плана и самия Джонсън, като го обвиниха, че е наясно, че новите предложения няма да бъдат приети. Парламентарният лидер на Шотландската национална партия Иън Блекфорд каза, че офертата на Джонсън просто все повече тласка страната към Брекзит без споразумение, предлагайки на ЕС план, който вероятно ще бъде отхвърлен.

Същата теза изложи и лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин.

Ще има ли нов данъчен рай в Еропа

Макар и предпазливо, Евросъюзът приветства предложенията, въпреки че двете страни все още имат дълбоки различия.

Франция например е против създаването на какъвто и да било данъчен рай на прага на Европа, заяви по-рано днес френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от Франс прес, коментирайки преговорите във връзка с плановете на Великобритания за излизане от Европейския съюз.

"Не искам никакъв данъчен рай в съседство с Европа", заяви Дьо Моншален пред френската телевизия "СиНюз". Тя отбеляза, че преговорите са станали по-трудни поради неясната позиция на британския парламент за Брекзита.

В същото време шведският министър по европейските въпроси Ханс Далгрен каза, че се отнася с предпазлив оптимизъм към "конкретното предложение" на британския премиер Борис Джонсън за постигане на споразумение за Брекзит. Далгрен каза пред агенция ТТ днес, че според него е добре, че има готовност за обсъждане, за да може да се осигури британското излизане от ЕС по организиран начин. "Ние всички ще спечелим от това", добави той.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер вчера "призна положителния напредък, особено по отношение на пълното съгласуване на регулациите за всички стоки и контрола на стоките от Великобритания, които влизат в Северна Ирландия". Той обаче отбеляза също, че остават някои проблемни моменти, за които ще е нужна допълнителна работа в следващите дни, "особено по отношение на управлението на предпазния механизъм" за Ирландия (Лондон отхвърля договорения предпазен механизъм).

"Трябва да разполагаме с юридически работещо решение, което отговаря на всички цели на предпазния механизъм: да се избегне твърда граница, да се запази сътрудничеството Север-Юг и островната икономика и да се защити общият пазар на ЕС и мястото на Ирландия в него", е казал Юнкер в разговор с Джонсън, цитира го съобщение на ЕК.

Деликатният баланс на остров Ирландия, който бе постигнат със Споразумението от Разпети петък, сложило край на три десетилетия конфликт, трябва да се запази, се казва в изявлението.