Американският самолетостроител "Боинг" обяви, че е намерил втори, сравнително "малък", софтуерен проблем в самолетите си 737 MAX, но той не е свързан със “системата за усилване на маневрените характеристики” (MCAS), която се предполага, че е причина за катастрофите на двата самолета 737 MAX 8 на компаниите Ethiopian Airlines и Lion Air, съобщава "Файненшъл таймс".

От "Боинг" заявиха, че е "постигат напредък в обновяването на софтуера, което ще предотврати бъдещи аварии", но добавиха, че "като част от този процес, ние идентифицирахме аспект на софтуера, несвързан обаче със системата MCAS, който също ще бъде коригиран като част от софтуерната актуализация".

Според компанията, проблемът е "сравнително малък" и може да бъде оправен. Представителите на "Боинг" са добавили, че "разработването на нашата софтуерна актуализация за сертифициране от Федералната авиационна администрация (FAA) ще бъде завършено през следващите седмици".

Трябва да се има предвид, че “Система за усилване на маневрените характеристики” (MCAS) автоматично контролира хоризонталната тримовка на самолета, а изходните данни за необходимите корекции тя черпи от датчиците за ъгъл на атака, разположени от двете страни на пилотската кабина на самолетите от модела 737 MAX.