Президентът на САЩ Доналд Тръмп реагира на протестите във Венецуела срещу колегата си Николас Мадуро с думите, че "битката за свободата" е започнала. Той направи това в публикация в Туитър, предаде ДПА.

В публикацията си във връзка с демонстрациите Тръмп обяви и че в телефонен разговор е поздравил опозиционния лидер Хуан Гуаидо "за историческото поемане от него на президентския пост". В съобщението на стопанина на Белия дом Гуаидо беше наречен "венецуелският временен президент".

Как САЩ действат на икономическия фронт

Съветникът по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън съобщи също в Туитър, че вчера е имал "много продуктивна среща" с директорския екип на компанията СИТГО, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. СИТГО е дъщерна компания в САЩ на венецуелската държавна петролна компания ПДВСА. Преди дни САЩ наложиха санкции на ПДВСА.

"САЩ продължават да работят в посока на това да направят така, че икономическите ползи от природните богатства на Венецуела да не бъдат разграбени от Мадуро и обкръжението му. Имахме много продуктивна среща този следобед с ръководството на СИТГО", написа Болтън.

Подкрепят ли военните Гуаидо

Венецуелската опозиция се е срещала тайно с представители на армията и силите за сигурност. Това заявява провъзгласилият се за временен президент на Венецуела опозиционен лидер Хуан Гуаидо в публикувана вчера авторска статия във вестник "Ню Йорк таймс", предаде Ройтерс.

"За прехода ще е нужна подкрепа от ключови военни контингенти. Имахме тайни срещи с представители на въоръжените сили и силите за сигурност", пише Гуаидо. "Оттеглянето на подкрепата на армията за господин (президента Николас) Мадуро е от решаващо значение, за да може да има промяна в управлението", допълва той.

Кой подкрепя Мадуро в региона

Мексико и Уругвай свикват международна конференция за Венецуела на 7 февруари в уругвайската столица Монтевидео, предаде Асошиейтед прес.

Предвидено е в нея да участват неутрални страни, а целта е с нейна помощ да започне диалог между венецуелците. Мексико и Уругвай заявиха, че очакват във форума да се включат най-малко десет страни, както и международни организации.

"Целта на конференцията ще бъде да се създаде основа за нов механизъм за диалог, включващ всички сили във Венецуела и така да се допринесе за възстановяването на мира в тази страна", се казва в съвместно изявление на Уругвай и Мексико. Двете страни засега признават управлението на Мадуро.

Боливийският президент Ево Моралес обяви, че страната му ще участва в конференцията, предаде ТАСС.

Вчера лидерите на Мексико и Испания се срещнаха в Мексико, за да обсъдят различията си във връзка с политическата криза във Венецуела. На съвместна пресконференция мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор и испанският премиер Педро Санчес изразиха надежда, че ще съумеят да посредничат за диалог, чрез който да бъде уредена кризата.

"Ще участваме, ако поискат това от нас, за да могат двете страни в конфликта да седнат и да водят диалог без предварителни условия", каза Лопес Обрадор.

"Испанското правителство не иска да отстранява или налага правителства", заяви Санчес. "Испанското правителство иска чрез демократични методи и честни, чисти и прозрачни избори венецуелският народ да намери изход от кризата, в която живее от много години", заяви Санчес.

Испания обаче в събота се присъедини към Франция, Великобритания и Германия и изрази позиция като тяхната, че ако до осем дни Мадуро не обяви, че свиква избори, ще признае Гуаидо.

Колумбийските власти обявиха вчера, че са забранили на над 200 души, за които има данни, че имат тесни връзки с Мадуро, да влизат на колумбийска територия.

Ръководителят на колумбийските имиграционни власти Кристиан Крюгер заяви, че мярката е част от по-широк отговор на така наречената Група от Лима (регионално обединение на латиноамерикански страни плюс Канада) на кризата във Венецуела.

ЕП ще подкрепи Гуаидо

Педседателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази подкрепа за контролираното от опозиционните сили Национално събрание (парламента) на Венецуела като законно избрания орган на властта във Венецуела. Това съобщи вчера в профила си в Туитър Хуан Гуаидо, цитиран от ТАСС.

"Разговарях с Атнонио Таяни, председателя на ЕП, той заяви подкрепата си за Националното събрание като единствения законно избран орган (на властта) във Венецуела. Благодаря Ви за подкрепата от името на всички венецуелци", написа Гуаидо.

Преди това източници в ЕП съобщиха пред испанската агенция ЕФЕ, че днес Европарламентът ще одобри резолюция Гуаидо да бъде признат за временен президент на Венецуела.

Междувременно група сенатори от двете основни политически партии в САЩ заяви, че ще призове европейските страни да признаят Хуан Гуаидо за временен президент на Венецуела.