Венецуелският президент Николас Мадуро заяви пред руската агенция РИА, че е готов за преговори с опозицията с участието на международни посредници, предаде Ройтерс.

"Готов съм да седна на масата за преговори с опозицията, за да говорим за благото на Венецуела, за мира и нейното бъдеще", каза Мадуро, цитиран и от БТА. Той увери, че венецуелската армия демонстрира лоялността си към законните власти. (На снимката Мадуро и военният министър Владимир Падрино Лопес (вдясно от президента) демонстрират спортна форма, тичайки с войници.) 

В момента се водят преговори за международно посредничество във връзка със ситуацията във Венецуела и въпросът може да бъде решен в близките часове, посочи Мадуро в интервюто за РИА, взето в Каракас.

"Има няколко правителства и организации в света, които изпитват искрено безпокойство от случващото се във Венецуела, те призоваха за диалог. Правителствата на Мексико, Уругвай, Боливия, Русия, Ватикана, някои европейски правителства подкрепят (призива към) диалог", добави Мадуро. Той уточни, че засега "става дума за частни преговори, разговори по телефона между президенти, външни министри".

Избори - да, избори - не

"Би било много добре да се произведат по-рано парламентарни избори, това би била много добра форма на политическа дискусия, добро решение с народен вот", заяви Мадуро пред РИА. В същото време той се обяви против нови президентски избори, за каквито настояват редица страни по света.

"Президентските избори се състояха преди по-малко от година, преди 10 месеца, по всички конституционни и законни параметри", изтъкна Мадуро. "Ние не приемаме ултиматум от когото и да било в света, не приемаме шантаж. Президентските избори във Венецуела се състояха, и ако империалистите искат нови избори, нека почакат до 2025 година", посочи той.

Венецуела щяла да си плати на Русия и Китай

Венецуела ще изпълни финансовите си задължения към Русия и Китай, увери президентът в отговор на въпрос дали венецуелското правителство ще може да даде гаранции, че получените от Москва и Пекин кредити ще бъдат върнати. Мадуро добави, че Каракас "разчита на подкрепата от Русия и Китай за икономическото развитие на Венецуела" и изрази надежда, че китайските инвестиции в петролния сектор скоро ще бъдат увеличени.

Вчера Русия заяви, че Венецуела може да има проблеми с изплащането на дълга си към Москва, след като Вашингтон наложи санкции на държавната петролна компания Петролеос де Венесуела в опит да засили натиска върху Мадуро да се оттегли от властта, припомня Ройтерс.

Очаква ли покушение срещу себе си

Запитан дали очаква да бъде извършено ново покушение срещу него, Мадуро отговори, че това е "сложен въпрос". "На първо място, съдбата ми е в Божиите ръце, аз съм християнин и вярвам в закрилата на Господ. . . През цялото време ме защитава народът на Венецуела, ние имаме добра разузнавателна служба. Но, без съмнение (президентът на САЩ) Доналд Тръмп е дал заповед да ме убият, казал е на правителството на Колумбия, на колумбийската мафия да ме убият", посочи президентът.

Какво искали САЩ от Венецуела

Пред руската агенция Мадуро каза, че водещите мотиви в действията на САЩ към Венецуела са "да получат нейния петрол и други ресурси" и "да унищожат примера, идеите, духа на Симон Боливар".

По-рано Мадуро заяви, че САЩ искат да превърнат Венецуела във Виетнам в Латинска Америка. "Народе на Съединените щати, моля за вашата подкрепа, за да отхвърлим опитите на правителството на Доналд Тръмп да превърне моята родина във Виетнам в Латинска Америка", написа той в Туитър.

Колумбия е отрекла да има връзка със слуховете за евентуалното разполагане на 5000 войници на нейна територия. Фразата "5000 войници за Колумбия" беше забелязана в бележник, който президентският съветник по националната сигурност Джон Болтън държеше на пресконференция в Белия дом. На пресконференцията не беше споменато нищо за планове, свързани с военни части в съседната на Венецуела Колумбия, но фразата в бележника на Болтън беше заснета от фотографи от присъстващите медии.

САЩ: Не пипайте Гуаидо

Белият дом предупреди венецуелския режим на Мадуро да не преследва или репресира опозиционния лидер Хуан Гуаидо, когото САЩ признаха за и.д. президент, предаде Франс прес.

"Тези, които се опитват да саботират демокрацията и да преследват Гуайдо ще си понесат последиците", написа в Туитър съветникът на Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън. Той заяви това в реакция на решението на главния прокурор на Венецуела Тарек Сааб да поиска да се забрани на председателя на Националното събрание Хуан Гуаидо да напуска страната и да се замразят банковите му сметки.

"Осъждаме заплахите на бившия главен прокурор на Венецуела срещу президента Хуан Гуаидо", заяви Болтън.

Помощник-държавният секретар на САЩ за двете Америки Кимбърли Брайър се срещна с опозиционера Карлос Векио, назначен от Гуаидо за нов шарже д'афер на Венецуела в САЩ за "обсъждане на следващите етапи в подкрепа на демократичния преход във Венецуела".

"Ние сме единни с тези, които поддържат демокрацията", туитна тя.