Коалицията от латиноамерикански страни, която се присъедини към Съединените щати в бързото признаване на опозиционния лидер Хуан Гуаидо за "изпълняващ длъжността президент" на Венецуела, се е оформила през седмици на тайна дипломация. Тя е включвала секретно предавани съобщения на венецуелски активисти под постоянно наблюдение и криеща големи рискове секретна обиколка на Гуаидо в чужбина, предаде Асошиейтед прес, като се позова на участници в разговорите.

В средата на миналия месец венецуелският опозиционен лидер е посетил тихомълком Вашингтон, Колумбия и Бразилия. Той е запознал представители на съответните власти със стратегията на венецуелската опозиция да организира масови демонстрации, които да съвпаднат с полагането на клетва от президента Николас Мадуро за втори мандат на поста на 10 януари, каза живеещият в изгнание бивш кмет на столицата Каракас Антонио Ледесма, съюзник на Гуаидо.

За да излезе от Венецуела, опозиционният лидер се е промъкнал през неохраняваната граница с Колумбия. Целта на Гуаидо е била да не предизвика подозренията на властите, които понякога тормозят опозиционери по летищата и не им позволяват да пътуват в чужбина, каза друг негов сподвижник, пожелал да запази анонимност.

Що за опозиция е венецуелската

Постигането на консенсус в редиците на разпокъсаната опозиционна коалиция се оказало трудна задача, отбелязва АП, цитирана от БТА. Венецуелската опозиция от години е разделена заради лични амбиции и различия за стратегията. Няколко високопоставени нейни лидери освен това бяха принудени да напуснат страната, което прави личните срещи невъзможни. Други в самата Венецуела пък са наблюдавани изкъсо и всички се безпокоят за доносници.

За първи път от поне пет години венецуелската опозиция показа, че е способна да се обедини около смислена инициатива, каза високопоставен представител на Канада, пожелал да запази анонимност.

Как се е стигнало до "преломния момент"

Решението за директна конфронтация с Мадуро станало възможно само благодарение на силната подкрепа от страна на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, повела група предимно консервативни правителства в Латинска Америка, които незабавно признаха Гуаидо за "изпълняващ длъжността президент" на Венецуела. Това не е бил малък дипломатически подвиг, предвид недоверието към Съединените щати в Латинска Америка заради болезнените спомени от военните интервенции на САЩ в региона по време на Студената война, отбелязва АП.

Преломният момент е бил коментарът на Тръмп от август 2017 г., че "военната опция" е на масата, що се отнася до кризата във Венецуела, последван от остро осъждане от американския президент на венецуелския му колега в реч пред Общото събрание на ООН месец по-късно. Тогава страните от региона разбрали, че имат партньор в лицето на Съединените щати за справяне с една криза, която администрациите на предишни американски президенти предпочетоха да омаловажат заради ограничените последици за националната сигурност на САЩ, каза Фернандо Къц - бивш високопоставен съветник по въпросите на сигурността в Латинска Америка както на президента Тръмп, така и на неговия предшественик Барак Обама.

Ключова роля зад кулисите е изиграла Канада, чиято министърка на външните работи Кристия Фрийланд е разговаряла с Гуаидо в нощта преди Мадуро да положи клетва, заяви цитираният канадски представител.

Активни също са били Колумбия, която прие над 2 милиона мигранти, избягали от икономическия хаос в съседна Венецуела, Перу и новият крайнодесен президент на Бразилия Жаир Болсонаро.