Българи се събраха вчера пред посолството на Венецуела в София, за да изразят подкрепа за действащия венецуелски президент Николас Мадуро. Митингът е на фона на засилващите се призиви от европейски държави за произвеждането на нови президентски избори във Венецуела, след като опозиционният лидер Хуан Гуаидо се обяви за временен държавен глава.

Плакати за солидарност с Николас Мадуро и призив: "Долу ръцете от Венецуела" издигнаха пред посолството подръжниците на властта в Каракас.

"Мадуро, той е представител на 99% от венецуелския народ. Поредният долен сценарий на Щатите за намеса в една или друга страна. Американският президент в Туитър казва, че изборът на народа не важи", каза един демонстрант.

"Защитавайки избора на венецуелския народ да живее по-добре, защитаваме и нашето право да живее по-добре българският народ. Независима България, една социална страна...", добави друг.

Посланикът на Венецуела в България Ориета Капони припомни, че представители на партия "Воля" са изразили подкрепа за Мадуро:

"Просто е невероятно, че президент на друга държава, какъвто е президентът Доналд Тръмп, оперделя кой е президентът на Венецуела. Не мога да кажа колко бързо ще приключи това. Защото още когато през 1998-ма година Уго Чавес спечели изборите, от онзи момент насам, трябваше да се борим срещу различни опити за държавен преврат. Не знам какво би казало българското правителство. Но вероятно ще изрази общата позиция на Европейския съюз. Но много български депутати и евродепутати, които подкрепят позицията за избраната власт във Венецуела".

В петък външният министър Екатерина Захариева призова за спокойствие в страната, както и да се чуят призивите за нови демократични избори за президент.

Венецуела отхвърли призивите на няколко европейски държави до 8 дни да има нови избори и че ако не го направи ще признае властта на опозиционера Хуан Гуаидо.

Междувременно Гуаидо призова съгражданите си към нови демонстрации - в сряда и в събота. В събота изтича даденият от Европейския съюз на Мадуро срок за свикване на нови избори. Мадуро категорично отхвърли този европейски ултиматум. Съединените щати и други държави твърдят, че преизбирането му миналия май е било невалидно.

Венецуелската опозиция е готова да води преговори за съставяне на преходно правителство и произвеждането на свободни избори, заяви вчера Гуаидо.

Според ДПА той и Николас Мадуро се опитват да привлекат армията на своя страна. Висшето военно командване до този момент изразява подкрепа за Мадуро, но вчера военният аташе на Венецуела в САЩ подкрепи Гуаидо.

В същото време правителството на Доналд Тръмп обяви, че е признало съюзника на венецуелския опозиционен лидер - Карлос Алфредо Векио, за дипломатически представител на Венецуела в САЩ.

Междувременно Гуаидо призова британските власти да прекратят достъпа на Мадуро до венецуелските златни авоари в Банк ъв Ингланд, предаде Ройтерс.