Испания ще признае опозиционера Хуан Гуаидо за временен президент на Венецуела, ако до 8 дни сегашният държавен глава Николас Мадуро не свика избори, заяви днес испанският премиер Педро Санчес (на снимката), цитиран от Франс прес, цитиран от БТА.

"Ако в срок от 8 дни във Венецуела не бъдат свикани справедливи, свободни и прозрачни избори, Испания ще признае Хуан Гуаидо за президент на Венецуела, за да свика избори, заяви премиерът социалист пред журналисти в президентската резиденция Монклоа.

"Не се опитваме да издигаме или сваляме правителства във Венецуела, искаме демокрация и свободни избори във Венецуела", добави Санчес в телевизионно изявление.

Френският президент Еманюел Макрон също заяви в Туитър, че страната му е готова да признае Гуаидо за изпълняващ длъжността президент, ако в 8-дневен срок във Венецуела не бъдат обявени избори.

"Без обявени до 8 дни избори ще бъдем готови да признаем Гуаидо за "изпълняващ длъжността президент" на Венецуела за започването на политически процес. Работим с европейските си партньори", написа Макрон в Туитър.

Германското правителство е готово да признае Хуан Гуаидо за временен президент на Венецуела, ако до осем дни там не бъдат свикани избори, заяви в Туитър правителствена говорителка, цитирана от Ройтерс.

"Ако до 8 дни не бъдат обявени избори сме готови да признаем Хуан Гуаидо за временен президент, който може да започне политически процес (и) да работи с европейските партньор", посочи Мартина Фиц.

Самият Гуаидо обяви, че има план в три точки за осъществяване на преход във властта и слагане край на режима на държавния глава Николас Мадуро: край на узурпаторското управление, създаване на временно правителство и свикване на нови избори.