Върховният съд на Венецуела забрани вчера на опозиционера Хуан Гуаидо, самопровъзгласил се за президент, да напуска страната и наложи запор на банковите му сметки, предаде Франс прес.

Трийсет и пет годишният председател на парламента, срещу когото се води разследване за противодържавни дейности, има издадена "забрана за напускане на страната до края на разследването. Налага се и "запор върху банковите сметки" на Гуаидо, съобщи председателят на съда Майкел Морено.

В същото време от Белия дом предупредиха венецуелския режим на Николас Мадуро да не преследва или репресира опозиционния лидер Хуан Гуаидо, когото САЩ признаха за и.д. президент.

"Тези, които се опитват да саботират демокрацията и да преследват Гуаидо ще си понесат последиците", написа в Туитър съветникът на Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън.

Той заяви това в реакция на решението на главния прокурор на Венецуела Тарек Сааб да поиска да се забрани на председателя на Националното събрание Хуан Гуаидо да напуска страната и да се замразят банковите му сметки.

"Осъждаме заплахите на бившия главен прокурор на Венецуела срещу президента Хуан Гуаидо", заяви Болтън.

Помощник-държавният секретар на САЩ за двете Америки Кимбърли Брайър се срещна с опозиционера Карлос Векио, назначен от Гуаидо за нов шарже д'афер на Венецуела в САЩ за "обсъждане на следващите етапи в подкрепа на демократичния преход във Венецуела".

"Ние сме единни с тези, които поддържат демокрацията", туитна тя.