Папа Франциск заяви пред журналисти, че се опасява от кръвопролитие във Венецуела, но според думите му е прекалено рано да взема страна, защото това може да навреди още повече, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

"В момента подкрепям целия венецуелски народ, защото това са хора, които страдат", каза папата пред репортери в самолета си при своето завръщане от Панама, където призова във Венецуела да бъде постигнато справедливо решение и да се зачитат човешките права.

"Страдам заради случващото се във Венецуела", каза той.

"Кое ме плаши ли? Кръвопролитие", заяви Франциск. "Проблемът с насилието е това, което ме плаши. След всичките усилия, които бяха положени в Колумбия, случилото се в полицейската академия беше ужасяващо. Кръвопролитието на решава нищо", каза папата.

Той визира бомбения атентат срещу полицейската академия в колумбийската столица Богота, при която загинаха 21 души. Колумбийското правителство обвини за това бунтовническата групировка Армия за национално освобождение, която беше започнала преговори за мир с предишната власт.

Франциск каза всичко това в отговор на думите на мексикански журналист към него, че венецуелците "искат да чуят своя латиноамерикански папа".

Венецуелският президент Николас Мадуро се сблъсква с безпрецедентно предизвикателство за властта си, след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо се провъзгласи за временен президент. Той обяви, че президентските избори са били манипулирани и че това е мотивирало действията му и спечели широка международна подкрепа, отбелязва Ройтерс.

Вчера Израел и Австралия се присъединиха към страните, които признават Гуайдо за президент, а правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп каза, че приема Карлос Алфредо Векио за дипломатически представител на Венецуела в Щатите.

Аржентинският папа добави следното пред репортерите: "Ако кажа "слушайте тези или онези страни", ще се поставя в някаква роля. Той допълни, че това би било неблагоразумие от негова страна и че по този начин само ще навреди.

Великобритания, Германия, Франция и Испания заявиха, че ще признаят Гуайдо, ако до осем дни Мадуро не обяви, че свиква избори. Русия определи този ултиматум като "абсурден", а венецуелският министър на външните работи - като "детински".

САЩ, Канада и повечето латиноамерикански страни, както и много от европейските настояват, че Мадуро е "откраднал победата си" на изборите през май, на които беше преизбран за втори мандат.

През последните няколко години от страна на Ватикана и някои европейски и латиноамерикански лидери имаше опити да посредничат между Мадуро и опозицията, но всички бяха безуспешни.