Руските власти искат да забранят движението на велосипеди, елетрически тротинетки и кънки по Червения площад в Москва, предаде Ройтерс.

Според заповедта, изготвена от Федералната служба за охрана, която се грижи за сигурността на Кремъл, ограниченията ще помогнат за подобряване на сигурността. През последните години електрическите тротинетки станаха много популярни в руската столица и властите въведоха ограничения на скоростта след поредица от инциденти. Придвижването с велосипед също придоби популярност през последните години и московските власти обозначиха велоалеи в части от града.

Московският Червен площад, който се намира в сърцето на столицата, се охранява строго. Протести на опозицията и изяви на пърформанс творци бързо биват спирани и участниците биват задържани, отбелязва Ройтерс. Това не винаги спира хората. През юни артист дисидент симулира самоубийство на Червения площад в знак на политически протест. През 2013 г. пърформанс творец закова скротума си с пирони в настилката в протест срещу държавата.

Обмисляната забрана, която все още предстои да бъде разгледана и одобрена, би се отнасяла и за "Александровската градина", парк край стените на Кремъл, в който се намира един от най-важните руски мемориали, свързани с Втората световна война.