Изтузу бийч в Турция доказа, че заслужава прозвището си "Плажа на костенурките". През последните седмици там са се излюпили рекорден брой морски костенурки. Любопитни кадри на изследователи показват как стотици бебета костенурки се отправят към Средиземно море.

Тази година заради пандемията от коронавирус турският плаж остана пуст, което даде възможност на повече яйца да се излюпят. През последните години броят на гнездата е бил около 500, а през 2020 година природозащитници са установили над 750.

След излюпването си бебетата костенурки поемат към водата, където прекарват 25 години, скитайки се из Средиземно море. Според изследователи само 1 на 1000 костенурки обаче се завръща на плажа Изтузу, за да гнезди там.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

4.5-километрова плажна ивица е един от най-красивите плажове в страната. Уникалното му разположение създава невероятна гледка - само пясъкът отделя делтата на река Далян от морето. Целият плаж е обявен за защитена зона след ожесточени борби между природозащитниците и строителите, които през 1987 г. планираха в района да бъде изграден огромен хотелски комплекс. Това се превърна в международен скандал и в крайна сметка еколозите спечелиха през 1988 г., когато плажът бе обявен за защитена територия.

От тогава влизат в сила строгите правила за достъп до плажа. Докато костенурките гнездят - в периода от май до октомври - през нощта на плажа не се допускат хора. През деня в маркираните за гнездене зони чадърите и шезлонгите са забранени, както и копаенето на дупки.

Въпреки ограниченията, плажът е любимо място за туристите, като почиващите на Мармарис често отскачат да се насладят на уникалната му природа. Той е особено подходящ и за семействата с деца - водата е до коленете стотици метри навътре в морето