Германското финансово министерство опроверга информацията, разпространена от всекидневника "Зюддойче цайтунг", че федералното правителство планира да предложи на провинциите и общините над 15 милиарда евро за финансиране на интеграцията на бежанците, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Съобщението в "Зюддойче цайтунг", че федералното правителство предвижда да облекчи финансовото бреме на провинциите и общините във връзка с разходите за бежанците с допълнителни 15 милиарда евро, не е вярно", каза говорителка на министерството.

По думите й правителството предлага общо 6,85 милиарда евро за 2019 г. като част от подготвян законопроект, който се очаква да бъде одобрен утре.

Освен това поради ранното връщане на средства, използвани за развитието на провинциите от бившата Източна Германия след германското обединение, ще бъде реорганизирано разпределението на данъка върху продажбите между правителството и провинциите.

Заради връщането на средствата провинциите няма да продължат да плащат на правителството част от постъпленията от данъка върху продажбите и следователно ще бъдат облекчени с 2,2 милиарда евро годишно от 2020 г. нататък.

"Това обаче няма общо със справянето със свързаните с бежанците разходи за интеграция", каза говорителката.