Корабът се беше доближил на 10 морски мили от "Академик Шокалски", който от миналия вторник е блокиран от леда на стотина морски мили източно от френската база Дюмон д'Юрвил на Антарктида, посочи Австралийската агенция за морска безопасност.

В района, в който се намира "Академик Шокалски", бушуват бурни ветрове и вали обилно сняг, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вижте снимки

Нов опит австралийският кораб да се доближи до бедстващия съд ще има, едва когато времето се подобри.

Същевременно руското министерство на външните работи обяви, че повечето от пътниците на руския кораб ще бъдат евакуирани с хеликоптер, ако времето позволява.

Става дума за евакуация на 52 пасажери и на 4 члена от екипажа. Те ще бъдат евакуирани с хеликоптер, намиращ се на китайския кораб "Сюе лун".

На борда на кораба "Академик Шокалски" има 74 души, сред които туристи и австралийски, британски и новозеландски учени.

Те потеглиха на път, за да възпроизведат историческата експедиция в Антарктика, извършена преди 100 години от австралийския изследовател сър Дъглас Моусън. Всички пасажери са в добро здраве.

Преди австралийския ледоразбивач, на помощ на закъсалия кораб се опитаха да се притекат други два ледоразбивача - френският "Астролаб" и "Снежен дракон".

Те също трябваше да се върнат, защото не успяха да пробият леда. Австралийският "Орора Острелис" може да разчупи лед с дебелина 1,60 метра, но "Академик Шокалски" е заклещен от ледове с дебелина 3 метра.

"Академик Шокалски" се намира в район, в който корабите по това време на годината могат да плават нормално, но рязка промяна във времето доведе до промяна на курса на плавателния съд и така той се озова заклещен насред ледовете.