Москва и Анкара си размениха обвинения и опровержения след сирийския въздушен удар в провинция Идлиб, при който загинаха десетки турски военни. Тази провинция е единствената, все още под контрола на опозицията.

Раздразнението на Анкара по отношение на Москва расте, въпреки че досега Турция се въздържаше от всякакви директни вербални нападки срещу Русия, с която засили сътрудничеството по въпроса за Сирия от 2016 г., отбеляза АФП. През последните седмици обаче турското правителство неколкократно обвини Русия, че не възпира достатъчно сирийската армия.

На този фон президентите Путин и Ердоган разговаряха по телефона и според съобщение от Кремъл са договорили да се вземат "допълнителни мерки" за успокояване на ситуацията (виж по-долу).

Москва: Анкара да изпълни задълженията си

Москва потвърждава пълната си ангажираност с договореностите между президентите на Русия и Турция по отношение на сирийския район Идлиб и призовава Анкара да започне да ги изпълнява. Това заяви днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, предаде ТАСС.

"Ние потвърждаваме пълната си ангажираност с договореностите, които бяха постигнати между президентите на Русия и Турция по отношение на това, което трябва да бъде направено в зоната за деескалация в Идлиб (според меморандума от Сочи, подписан миналия октомври - б.р.):

  • разграничаване на нормалната опозиция от терористите,
  • демилитаризиране на вътрешния пояс в тази зона по такъв начин, че от там никой да не може да обстрелва позициите на Сирийската арабска република и руската военна база, и
  • гарантиране на безпрепятственото използване на магистралите, които преминават през тази зона.

Тези (договорености) остават наши общи цели с турските ни колеги. Друг въпрос е, че е необходимо тези цели да започнат все пак да се изпълняват, доколкото година и половина нищо не ставаше", каза руският външен министър.

Той заяви още, че Русия е готова да продължи работата за осигуряване на сигурността на турските военнослужещи в Идлиб. "Ние правим всичко за гарантирането на сигурността на тези турски военнослужещи, които осигуряват режима на деескалация в зоната на Идлиб. Нашите военни на място са готови да продължат тази работа", каза Лавров и изрази съболезнования от Москва към Анкара за смъртта на турски военни в резултат на сирийски обстрел през нощта срещу петък.

Какво се случи в нощта срещу петък в Идлиб

Най-малко 33 турски военни бяха убити в северозападната сирийска провинция при въздушни удари, които Турция приписа на сирийските сили, подкрепяни от Москва. Това е най-големият брой убити турски военни за един ден в Идлиб, който е последният бастион на сирийската опозиция и за който от месеци се водят ожесточени боеве.

Москва: Турците се движат с терористи

Групировката Хаят Тахрир аш Шам (едно от имената на Джебхат ан Нусра, или фронт "Нусра", клон на Ал Кайда в Сирия) се опита да предприеме настъпление в зоната на деескалация Идлиб на широк фронт по позиции на сирийските правителствени войски, съобщи руското Министерство на отбраната.

"Турски войници, които са били в бойни формации на терористични групировки, са попаднали по огъня на сирийски военни", съобщи ведомството.

Съгласно координатите, предадени от турската страна на Русия, турските войски, попаднали под обстрел на 27 февруари, не е трябвало да бъдат в района, където са били, и Анкара не е информирала Москва предварително за тяхното местоположение, заяви още министерството.

Същевременно Русия отрича нейни военни да са участвали в атаката по турските части.

Анкара отхвърли обвиненията и удари сирийските позиции

Турция отхвърли твърденията, че убитите при въздушните удари турски войници са били в редовете на терористи.

"Бих искал да подчертая, че по време на нападението не е имало нито един въоръжен елемент в нашите редици", заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар и добави, че "нападението бе извършено, въпреки че предадохме координатите на нашите части на руските представители на терена".

"Нещо повече, нападението продължи въпреки нашите предупреждения след първия етап. По време на въздушния обстрел бяха ударени и линейки", каза турският министър.

Акар изтъкна, че "в резултат на действията на самолетите, безпилотните апарати и артилерията бяха нанесени интензивни удари по над 200 цели и обекти на (сирийския) режим. Бяха унищожени пет хеликоптера, 23 танка, 10 бронирани машини". Били унищожени още 23 единици артилерийско въоръжение и два противовъздушни комплекса.

Турският министър на отбраната съобщи още, че са били "неутрализирани" 309 военнослужещи от сирийската армия, а ударите на турските сили в Идлиб продължават в съответствие с плановете.

Решението за масираните удари е било взето след смъртта на 33 турски войници в района вчера, отбеляза Акар.

Какво иска Ердоган

Президентът на Турция настоява сирийските правителствени сили да се оттеглят от позициите, където Турция е създала военни наблюдателни пунктове и по-рано заплаши да ги атакува, ако не спрат настъплението си.

Но сирийското правителство и Русия отхвърлиха искането му да се оттеглят към демаркационната линия, договорени през 2018 г. Русия също обвини Турция в нарушаване на примирието през 2018 г., подкрепяйки бунтовниците с артилерийски огън.

Руски бойни кораби се придвижват към района

"Фрегатите "Адмирал Макаров" и "Адмирал Григорович", снабдени с прецизно оръжие - ракетния комплекс "Калибър-НК", - извършват планов преход от Севастопол към далечна морска зона, където ще влязат в състава на постоянната групировка на ВМФ в Средиземно море", обяви пресслужбата на Черноморския флот. Според съобщението двете фрегати са започнали преминаване през Босфора и Дарданелите, като преди това екипажите им са извършили редица бойни учения в акваторията на Черно море. "Адмирал Есен", друга руска фрегата от същия клас, е разположена в Средиземно море от декември м.г., припомниха от пресслужбата на Черноморския флот.

НАТО пък защити своя член

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова днес Сирия и Русия да прекратят незабавно въздушните удари над Идлиб и да спазват изцяло международните си задължения. Той направи това изявление след днешното извънредно съвещание на посланиците на държавите от пакта по искане на Турция.

Съюзниците изразиха пълна съпричастност с Турция. Обстановката е опасна и трябва да се успокои. Призоваваме за незабавно възобновяване на прекратяването на огъня и за осигуряване на хуманитарен достъп, добави той.

Столтенберг отбеляза, че Турция е съюзникът в НАТО, понесъл най-много терористични удари, приел най-много бежанци и най-тежко засегнат от обстановката в съседна Сирия. Той добави, че НАТО ще продължи да следи обстановката по турско-сирийската граница.

Европейският съюз междувременно предупреди, че кризата може да прерасне в сериозен конфликт.

Какво си казаха Путин и Ердоган (според Кремъл) 

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган не изключват възможността да се срещнат в най-скоро време, предаде ТАСС. Лидерите на двете страни проведоха днес телефонен разговор, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Двамата подчертаха необходимостта от приемане на допълнителни мерки с цел нормализиране на обстановката в северозападна Сирия, съобщи пресслужбата на Кремъл.

Договорено бе да се активизират съответните междуведомствени консултации и да се проучи възможността за провеждане в най-близко време на среща на най-високо ниво.

В телефонния разговор Путин и Ердоган обсъдиха приоритетите на борбата с тероризма.

Отбелязан бе приоритетният характер на задачите във връзка с борбата с международните терористични групировки, отбелязаха в пресслужбата на руския президент.

Лидерите на двете страни обсъдиха и реализацията на руско-турските договорености от 2018 г. и 2019 г.