Турция няма да направи и "най-малка крачка назад" в Идлиб, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред депутати от неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), цитиран от АФП.

Турският президент повтори ултиматума си към сирийските сили да се оттеглят от позициите си в региона на Идлиб до края на февруари, заплашвайки, че в противен случай ще се намеси.

"Обсъждаме различни варианти, включитерно активна намеса", каза Ердоган, цитиран от ТАСС и БТА.

Ердоган напомни също, че времето, което Анкара даде на Дамаск да оттегли сирийските сили на позициите, определени в меморандума от Сочи, изтича.

В началото на февруари ситуацията в Идлиб рязко се изостри. Това стана, след като руски и турски военни предприеха поредния опит да въведат спиране на огъня, но терористите само засилиха атаките си.

Турският президент заяви още миналата седмица, че страната му е готова да задейства цялата си военна мощ при евентуална нова операция в Идлиб, която е "само въпрос на време" и подготовката за нея вече е приключила, припомня ТАСС.

Подписаният в Сочи през септември 2018 г. руско-турски меморандум предвижда до 15 октомври същата година в Идлиб да бъде създадена демилитаризирана зона с широчина 15-20 км. "Тогава обаче Анкара помоли да й се отпусне допълнително време и да се отложи началото на съвместното /с Русия/ патрулиране в Идлиб поради невъзможност тя да гарантира сигурност от своя страна", припомня още ТАСС.