Военно-космическите сили (ВКС) на Русия бомбардират 18 населени места в Идлибската зона на деескалация, съобщават пред "Анадолската агенция" източници от редиците на "въоръжената опозиция", предаде "Фокус".

От сутринта на 24 февруари самолети на ВКС на Русия нанасят удари по населените места в южната част на провинция Идлиб, както и в западната част на провинция Алепо.

Източници от "Силите за гражданска защита на Идлиб" (с предишно наименование "Бели каски") съобщават, че най-малко петима души са станали жертва на руските бомбардировки през последните часове.

Два погледа към споразумението от Сочи

На преговорите на 17 септември 2018 г. в Сочи между президентите на Турция и Русия беше постигнато споразумение за създаване на демилитаризирана зона в сирийския Идлиб. Нападенията на режима на Асад, проиранските чуждестранни терористични групи и Русия срещу Идлиб не спряха, обяснява турската държавна агенция.

Подписаният в Сочи през септември 2018 г. руско-турски меморандум предвижда до 15 октомври същата година в Идлиб да бъде създадена демилитаризирана зона с широчина 15-20 км. "Тогава обаче Анкара помоли да й се отпусне допълнително време и да се отложи началото на съвместното (с Русия) патрулиране в Идлиб поради невъзможност тя да гарантира сигурност от своя страна", отбелязва на свой ред ТАСС

Позицията на Кремъл

Турция засега не е изпълнила договореностите за Сирия, постигнати с Русия преди повече от година в Сочи, заяви в неделя, 23 февруари, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

В договореностите, подписани тогава "от двамата президенти, се казваше, че именно Турция ще трябва да осигури раздалечаването, разграничаването, изтеглянето на тежките оръжия и т.н.", напомни той.

"Много опасни модели военна техника попадат в ръцете" на терористите в Идлиб и "това за жалост не спомага за нормализиране на обстановката", отбеляза Песков.

В началото на февруари ситуацията в северозападната сирийска провинция рязко се изостри. Това стана, след като руски и турски военни предприеха поредния опит да въведат спиране на огъня, но терористите само засилиха атаките си, отбеляза руската агенция.

Ердоган планира среща с Путин, Меркел и Макрон

Миналата сряда, 19 февруари, турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му е готова да задейства цялата си военна мощ при евентуална нова операция в Идлиб, която е "само въпрос на време" и подготовката за нея вече е приключила, припомня ТАСС.

Ердоган обаче възнамерява да обсъди на 5 март ситуацията в Идлиб с президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Еманюел Макрон и с германския канцлер Ангела Меркел.

"Темата за Идлиб е също толкова важна, колкото преди беше тази за Африн и териториите, където се провеждаше (операцията на турските въоръжение сили) "Извор на мира". По тази тема аз вчера (21 февруари) изразих нашата решимост пред Путин, а също и пред Меркел и Макрон. Аз ще се срещна на 5 март с Путин, Макрон и Меркел и ние отново ще обсъдим тази тема", посочи Ердоган в Измир в реч, излъчена по телевизия НТВ.