Кризата в сирийската провинция Идлиб, която ескалира отново с ударите на подкрепяните от Русия сили на Башар Асад срещу цели на турската армия, при които през последните дни бяха убити 13 турски войници, доведе до критична точка диалога между Анкара и Москва, главните архитекти на който са турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин, твърди Нехиде Дениз в анализ специално за БТА.

Твърде оскъдни и неопределени са информациите във връзка с телефонните разговори, проведени между Ердоган и Путин по този въпрос, последният от които беше вчера.

Турските източници избягват да определят ескалацията на напрежението в Идлиб като криза в турско-руските отношения.

"Нямаме намерение да се изправяме срещу Русия", заяви тези дни турският министър на отбраната Хулуси Акар в интервю пред турска телевизия Си Ен Ен-Тюрк, като подчерта, че "преговорите с Русия, които до този момент не доведоха до намаляване на напрежението, ще продължат."

Турският президент Ердоган недвусмислено и на няколко пъти подчерта, че Анкара държи на продължаването на изпълнението на споразумението от Сочи, както и че няма да отстъпи от плановете си за Сирия.

Споразумението от Сочи бе сключено през октомври м. г. между Турция и Русия. То предвиждаше прекратяване на бойните действия в Сирия, както и обезвреждане на всички терористични групи, включително и подкрепяните от Башар Асад сирийски кюрдски милиции, които турската страна счита за крило на обявената за терористична Кюрдска работническа партия /ПКК/. Договорени бяха и съвместни турско-руски военни патрули в зоната за деескалация. Но прилагането на споразумението се провали.

В началото на януари руският президент Владимир Путин изненадващо посети Дамаск, където разговаря със сирийския си колега Башар Асад. От Дамаск Путин директно пристигна в Истанбул, където пък участва в пускането в експлоатация на газопровода Турски поток, който ще пренася руски газ по дъното на Черно море в Турция и оттам през България за Европа.

Някои турски анализатори тогава прогнозираха, че щом идва директно от Дамаск, вероятно Путин е донесъл послание на Ердоган.

Но вместо разведряване, напрежението в сирийската провинция Идлиб ескалира, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди Анкара да не предприема въоръжени действия срещу легитимните въоръжени сили на Сирия, които се подкрепят от Москва.

Според турски източници развитието на ситуацията в Идлиб създава впечатление за разминаване в политиката на Кремъл спрямо Анкара от една страна, а от друга - на Путин с руското военно командване. Не на последно място свързват и с промените в руската вътрешна политика, със смяната на министър-председателя Дмитрий Медведев.

Проф.д-р Чагръ Ерхан, ректор и преподавател по международни отношения в Университета Алтънбаш в Истанбул, смята, че в руската политика към момента има силни противоречия.

"Трябва да правим много внимателен прочит на руската политика (. . .) Ние мислим, че руският генералитет действително се съобразява с думата на Владимир Путин като лидер. Но развитието на събитията показва, че в Кремъл се играят други игри".

По думите на турския анализатор, след смяната на министър-председателя трябва внимателно да се наблюдават личностите, които са в обкръжението на Владимир Путин и са включени в неговия кабинет.

"Не е тайна, че Кремъл и Санкт Петербург са в постоянно съперничество. Съперничеството с Путин спечели Санкт Петербург. Но при тази смяна в обкръжението на Путин се появиха интересни личности. Знаем, че има такива, които поддържат много близки отношения с Израел. В тази връзка възможно е някои от генералите да не се съобразяват на терена с Владимир Путин. Възможно е сред тях да има такива, които желаят да се предизвика конфликт между Турция и Русия", казва той.

Турският анализатор посочва, че в Турция има много симпатизанти на Русия, които искрено я обичат.

"Някои може и да се огорчат от това, което ще кажа. Но към момента ние виждаме, че сме изправени пред структура, която предприема действия извън Путин и руския механизъм за вземане на решения", посочва той.

"В момента това не е процес, в който се тества състоянието на турско-руските отношения, а е тест, който касае Владимир Путин - доколко той има силата, способността да се наложи", коментира проф. Чагръ