Прехванат е разговор между лидера на Ал Кайда Айман аз Зауахири и ръководителя на базираната в Йемен "Ал Кайда на Арабския полуостров" Насир ал Вухайши, заявиха за Асошиейтед прес двама американски представители, пожелали анонимност.

Насир ал Вухайши е основател на Ал Кайда на Арабския полуостров (АКАП) и е бил личен секретар на Осама бин Ладен. Той неотдавна бе издигнат до позицията на втория най-важен човек в йерархията на Ал Кайда.

"Ню Йорк таймс" цитира неназовани американски представители, че в разговора Зауахири нарежда на Вухайши да подготви терористично нападение.

Това е накарало САЩ да затворят дипломатическите си мисии в Близкия изток и Африка. Последваха ги Великобритания, Германия, Франция и Норвегия.

Мисиите на САЩ бяха затворени още в неделя, а днес Осло обяви, че затваря до края на седмицата 15 дипломатически представителства, включително посолствата си в Алжир, Египет, Кения, Мароко и Саудитска Арабия.

Десетки терористи пристигнали в Йемен

През последните няколко дни йеменското разузнаване е засякло пристигането на десетки членове на „Ал Кайда” в Сана, които вероятно подготвят мащабен заговор, съобщи източник от силите за сигурност.

Източникът определи подготвяното нападение като опасно и предположи, че в рамките на атаката екстремистите биха използвали бомби и камикадзета срещу западните посланици и чуждестранните посолства в Йемен.

Предполага се, че са планирани и операции срещу йеменски военни обекти.

Йеменските власти публикуваха списък с 25 издирвани терористи от Ал Кайда на Арабския полуостров.

През тази нощ пък четирима предполагаеми членове на Ал Кайда са убити при ракетна атака на безпилотен самолет, вероятно американски, в областта Мариб източно от йеменската столица Сана.
Четиримата мъже се намирали в автомобил, който бил унищожен от четири ракети.

Държавният департамент на САЩ отзова помощния персонал на американската мисия в Йемен и призова американските граждани да напуснат „незабавно” Йемен поради опасения от терористични актове.